25 септември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Здравната каса и лекарите подписват националните рамкови договори

dokumenti

Националните рамкови договори, по които Здравната каса ще работи с лекарите и зъболекарите до 2025-та година, ще бъдат подписани днес в здравното министерство.

Договорите ще действат в периода 2023-2025 година и са резултат от продължителни преговори между съсловните организации и Здравната каса. С тях се определя рамката, по която фондът възлага оказването на медицинска и дентална помощ на здравноосигурените у нас, като подробно се разписват видовете, обемите, качеството и цените на отделните дейности.

В хода на финалните преговори между Здравната каса и Българския лекарски съюз стана ясно, че в рамковия договор ще бъде заложен механизъм за намаляване на разликите в заплатите на различните медицински професии и между специалистите от една и съща категория. Появиха се и варианти на механизъм, с който болниците да бъдат задължени да осигурят нивата на заплащане на персонала си, разписани в колективния трудов договор за отрасъл „Здравеопазване“ – единият предвижда Здравната каса да не плаща на болница извършената месечна дейност, ако работещите не получават поне минималните възнаграждения, а другият залага на финансова санкция за лечебното заведение.

От сдружения на частните и общинските болници се обявиха против тези варианти и припомниха, че това ще има последствия за оказването на медицинска помощ на хората.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!