03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

23 август – Ден на черната панделка

chasovnik

Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма (известен също и като Ден на черната панделка), който се отбелязва на 23 август, бе определен от Европейския парламент през 2008/2009 като „общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени с достойнство и безпристрастно“, и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

„Европа е отговорна за възникването на тоталитарните идеологии“, заяви бившият чешки президент Вацлав Хавел на провелата се на 2 юни в Прага международна конференция „Съвестта на Европа и комунизмът”. На нея бе приета декларация до институциите на ЕС за обявяване на възпоменателната дата 23 август за Европейски ден на жертвите на тоталитаризма. 

В документа, подписан от самия Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага именно датата на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. В декларацията се посочва още, че точно Пактът Молотов-Рибентроп, сключен между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!