01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

18-годишен българин от Флорида на стаж като санитар в болницата в Пазарджик

mbal pazardzhik

Пазарджик. 18-годишният Стивън Гагов, който е роден и живее в град Сейнт Питърсбърг в американския щат Флорида, но е с пазарджишки корени, изкара едномесечен стаж в МБАЛ-Пазарджик като доброволец-санитар. Това споделиха от областната държавна болница в града, където младежът е имал възможност да се запознае отблизо с работата на медиците в четири отделения.

Стивън Гагов с д-р Албена Петкова и д-р Димитър Бакалов в Спешното отделение.
Снимка: Авторът

Всяко лято момчето си идва през ваканцията в Пазарджик, откъдето са майка и баща му. В края на месец август започва да учи като студент в Университета на Флорида като стипендиант по престижна международна програма. Мечтата на Стивън е да стане лекар. Затова и преди да започне висшето си образование, решава да се запознае с лекарската професия в истинска работна среда. Така избира областната държавна болница в Пазарджик.

Родителите на Стивън заминават за Съединените щати, след като печелят от лотарията „Зелена карта“. Стивън е роден в Сейнт Питърсбърг, Флорида, на 22 август 2005 г. и като малък често идвал на гости в родния град на родителите си, където живеят бабите и дядовците му. В Сейнт Питърсбърг учил в гимназия по програма за международна бакалавърска степен (International Baccalaureate), която е една от най-престижните. След броени дни ще започне обучението си по балавърската степен по биология, след което ще кандидатства в медицински колеж. Младежът с пазарджишки корени е имал възможността да работи като санитар и да наблюдава натоварения график на лекарите в спешното отделение, хирургично отделение, отделенията по кардиология и ортопедия. Най му допаднала работата в Спешното отделение, където постъпвали пациенти с различни травми и болести.

„Именно там видях как се спасява човешки живот. Видях „на живо“ оборудване, с което се прави интубация, кислородна маска, ЕКГ и друга апаратура, която можеше да е необходима“, споделя Стивън.

Преди да си тръгне за Америка, той благодари на пазарджишките лекари за всеотдайността и вниманието, с което са го приели. Мечтата му е да стане ортопед-хирург и един ден да се върне в Пазарджик в държавната болница и да работи с местните лекари.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!