05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

От 1 октомври : Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронна рецепта

lekar

Лекарствата за диабет и антибиотиците да се предписват задължително и отпускат само с електронна рецепта от 1 октомври. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в своя наредба, публикувана за обществено обсъждане. Приемането на поправките беше форсирано в светлината на ескалиращия проблем с липсата на някои медикаменти на българския пазар. Именно продуктите за диабетици са едни от най-засегнатите от хроничните липси, а бързането за антибиотиците е оправдано със задаващия се есенно-зимен сезон, когато потреблението нараства и също има дефицити.

Ако промяната стане факт, от тази есен вече няма да се отпускат антибиотици с обикновените бели хартиени рецепти, а само с електронни. Т.е. когато пациентът посети лекаря, той ще генерира електронно предписание, а няма да пише рецепта на хартия, след което пациентът ще получава в аптеката лекарството си само срещу ЕГН.

Здравното министерство преследва няколко цели с предложените промени: да ограничи “off label“ приложението на лекарствата за диабет, които сега се използват извън показанията в листовката им и за отслабване; да ограничи безконтролната употреба на антибиотици, без да са предписани от лекар и по този начин да намали недостига на лекарства, който може да застраши живота и здравето на пациеннтите.

Мярката не засяга толкова инсулините, които се потребяват почти изцяло по линия на НЗОК и така или иначе са с електронна рецепта, тъй като реимбурсираните от фонда продукти задължително се отпускат с електронни предписания. Промяната е насочена към новите лекарства за диабет като Ozempic, които се използват и за отслабване, извън кратката им характеристика. С електронните предписания ще може да се види и проследи кои лекари и на какви пациенти предписват въпросното лекарство и ако има нарушения, те да бъдат санкционирани.

 

 

 

 

 

Източник :/ ttps://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!