13 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме 100 години от рождението на Леа Иванова

lea ivanova

На 13 август отбелязваме 100 години от рождението на Леа Иванова – една от първите изпълнителки на джаз в България. Родена през 1923 г. в Дупница, но израства в Цариград, а певческият ѝ талант се проявява в детския хор на Българската екзархия. Идва в София през 40-те години на ХХ век, когато се включва в различни джазови формации, с които пее предимно суинг.

Подложена на репресии от комунистическия режим заради „упадъчната западна музика“, която изпълнява, тя е ценена повече в чужбина, където успява да концертира активно през 60-те години на ХХ век – в Румъния, Унгария, тогавашна Югославия и Източна Германия, а по-късно и в САЩ, Канада, Южна Америка и пр..

Въпреки това, с харизматичната си личност и завладяващо присъствие на сцената, Леа Иванова остава една от най-големите легенди в българската музика.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!