18 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:40, 11 август 20231min

Почина писателят Георги Величков

svesht

На 85 години почина писателят Георги Величков, съобщиха от семейството.

Снимка Direct Media Agency

Величков е емблематично име в българската белетристика от 70-те и 80-те години на миналия век, заедно с Димитър Коруджиев, Рашко Сугарев, Любен Петков – поколението, чиито книги се чакаха като глътка свеж въздух през застойните години на социалистическия литературен реализъм.

Роден е в Сливен, родственик на Константин Величков, завършил е право в Софийския университет, но се отдава на литературата. Редактор в литературните сисания „Родна реч“, „Септември“ и „Пламък“, а след 1989 г. – в ИК „Български писател“. Учредител и съпредседател на Клуба за гласност и пресутройство през 1989 г., депутат от СДС в VII Велико народно събрание, в което прекратява мандата си по свое желание.

Оставя над 20 книги като признат от критиците майстор на прозата – разкази, повести, новели, романи. От първия сборник разкази „Прости чудеса“ до последните книги – романа „Ти не беше такъв“ и есетата „В хаоса на демокрацията“ Георги Величков беше оценяван като принадлежащ към тихите писатели, но с изострени сетива за драмата на реалността.

Опелото ще се извърши на 19 август от 14.30 ч. в църквата „Успение Богородично“ на площад „Ручей“ /кв. Белите брези“/.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!