29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Днес е Преображение Господне

ruka svetlina nebe
На този ден се освещава и вкусва първото грозде

По стара църковна традиция на Преображение се благославя първата реколта плодове. У нас е прието след празничната литургия да се освещава грозде, което се раздава на присъстващите.

Според народното поверие, с идването на празника небето се отваря и откликва на съкровените стремежи на хората – денят се свърза с промяна и нова надежда. На този ден народът вярва, че природата, която досега е била подвластна на лятото, се преобразява и се обръща към зимата. Слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента, а прелетните птици се събират на ята, за да тръгнат към топлите страни. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!