14 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Световен ден на динята – 3 август

dinya

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.

  • Не купувайте диня преди началото на август. Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това са зелени, внос от по-топли страни или зреенето им е било „пришпорено” със солидно количество химикали.
  • Зрялата диня издава кънтящ звук, когато почукате кората и скърца дори при леко притискане.
  • Не купувайте сцепена или нарязана диня. Първо, защото плодът се състои предимно от вода и след нарушаване на целостта на кората за минути губи свежестта си. И второ, защото по този начин във вътрешността лесно проникват опасни бактерии.
  • Не се хвърляйте на най-големите дини, които има на пазара. Колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотна тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са плодовете със среден размер.
  • Колкото по-малко е жълтеникавото петно на обратната страна на динята, толкова е по-зряла.

 

  •     Изсъхналата дръжка не винаги означава зрял плод. Същият ефект се получава, ако няколко дена преди откъсването на динята, „опашката” просто е била пристегната.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!