30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ВГ „Перистера“ с отлично представяне на събора „Ангел войвода“

bg nosya

Пещера. ВГ „Перистера“ към читалище „Развитие“ с ръководител Павел Куцев взе участие в Български събор „Ангел войвода“, който се провежда на Араповски манастир „Св. Неделя“. Нашите изпълнители се представиха изключително успешно и привлякоха вниманието на гости и организаторите. За участието си в музикалния форум групата е удостоена с Грамота.

Сценичните фолклорни изяви включваха популярни  изпълнители, участия на самодейни и професионални танцови групи, народни певци и музиканти. Съборът представи кулинарни изложби, традиционни храни от Тракия, пехливански борби зрелищен исторически спектакъл-възстановка, посветен на Ангел войвода.„, каза за Peshteraprim Павел Куцев.

Събитието се проведе на Араповския манастир и се организира с финансовата подкрепа на община Асеновград. Ангел Кариотов е роден през есента на 1812 г. в село Козлук, Пловдивско.

Ангел войвода е човек направил толкова много добрини,че името му заслужава да се знае и помни. Ангел Стоянов Кариотов, известен като Ангел войвода, е български хайдутин. Ръководи между 1832 и 1862 година добре организирана чета от около 40 души в Пловдивско и Хасковско. На неговото име е наречен Ангелов връх в Рила. Ангел войвода е основен дарител и инициатор за изграждането на единствения български манастир, построен през османското владичество – основания през 1856 година Араповски манастир „Св. Неделя“.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!