16 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Защитени са сондажите за питейна вода край Марица

reka Marica Pazardzhik digi

Пазарджик. Завърши възстановяването на разрушените подпорни стени и укрепването на десен бряг на река Марица срещу устието на река Тополница за защита сондажите на вододайната зона на гр. Пазарджик. Това съобщиха от областната управа в града. След проведена обществена поръчка бяха възстановени разрушени подпорни стени и бе укрепен десния бряг на река Марица срещу устието на река Тополница, за да бъдат защитени сондажите на вододайната зона на гр. Пазарджик. Стойността на строително-монтажните работи е 991 867.88 лв. с ДДС, които са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Срокът за изпълнение е 90 календарни дни.

Десният бряг на Марица бе укрепен, като бе изградена защитна дига от стандартни фракции трошен камък и скални блокове по целия фронт на разрушението – от устието на главния отводнителен канал в землището на с. Мокрище до края на бетонната укрепителна стена по десния бряг на р. Марица преди Новия мост. Общата дължина на дигата е около 400 м.

Пред петата на дигата по целия фронт e изградена дънна възглавница с ширина 6м и дълбочина 2м. обясниха експерти. Тази възглавница е предназначена да предпазва петата на насипа от изравяне при високи скорости на речното течение. На две места са изградени дънни прагове, които започват от петата на дигата и достигат до съществуващия остров.

Тяхната задача е да стабилизират речното дъно срещу изравяне. Дънните прагове са широки по 10м и са дълбоки по 2м. Конструкцията на тяхното напречно сечение е същата както на защитната възглавница.

Предстои свикването на държавна приемателна комисия, която да одобри и приеме извършените строително-монтажни работи съгласно ЗУТ.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!