29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Без такси за обслужване и теглене от сметка, в която постъпват заплати

bankomat

Депутатите приеха да не се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват трудови възнаграждения. За целта беше променен Законът за платежните услуги и системи, което стана в рамките на второто четене на текстовете от законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., съобщава БТА.

По-рано днес парламентът реши, че трудовите възнаграждения в предприятия с над 100 души ще се изплащат само по банков път. От опозицията обаче възразиха, че това предложение е в полза на банките, а не на работещите, и поискаха отпадане на банковите такси при теглене на заплатите.

Сабрутев обясни, че идеята е хората, които получават средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, да имат сметка, по която няма никакви банкови такси – такса обслужване и такса теглене, когато банкоматът е собственост на банката. По този начин всички притеснения, които бяха изказани в пленарна зала за вкарване на изискване на плащане на заплати по банков път, следва да отпаднат, коментира той.

Когато по сметка за основни операции се извършват операции по нареждане на титуляра, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, реши парламентът.

Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват горепосочените средства. Разпоредбата да не се плащат банкови такси не се прилага за теглене на суми чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка, записаха в закона депутатите. Предвижда се разпоредбите да влязат в сила от 1 септември 2023 г.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че базовата сметка позволява да се тегли без такса на банкомати на съответната банка, в която е картата, на чужд банкомат обаче ще има такси.

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ коментира, че е отлична идеята да има базова сметка, която да е освободена от такси. По думите му това въвежда нов конкурентен режим и създава възможности размерът на таксите да намалява.

Георги Свиленски („БСП за България“) възрази, че тези текстове ги е нямало в бюджета, който е внесен в парламента. Това го написаха сега колегите, благодарение на предложението на Драгомир Стойнев, на Корнелия Нинова, отбеляза той.

Успехът има много родители, а пък неуспехът е сираче, коментира министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки, и припомни, че по-рано днес Корнелия Нинова е обърнала внимание, че банките може да си сменят мнението, и е предложила отпадането на таксите да се запише законодателно.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!