30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Два дни Пещера беше фестивал

etnofest 2023

Пещера. Музиканти, певци и танцьори обраха овациите на публиката и доказаха, че песен синор няма, че хоро не старее. Успешното провеждане на форума показва, че няма криза на духа, а има приемственост на традициите. „, това е оценка на кмета Йордан Младенов в социалната мрежа, по повод закриването на седмото издание на Международния етнокултурен фестивал.

Снимка : peshteraprim

Гърция, Полша, Херцеговина, Босна, домакините от  Пещера и гости от страната, показаха фолклорните традиции на своите народи и възхитиха пещерци и гости на града с танцовите и певческите си умения. „, допълва впечатлението си Младенов, като благодари на всички участници в музикалното събитие на сезона.

Снимка : peshteraprim

Фолклорът преодолява граници, разстояния и езикови бариери, обединявайки многообразните национални култури и традиции по света. Това твърдение се доказа от професионализма и виртуозността на изпълнителите от България, Босна и Херцеговина.

Снимка : peshteraprim

Събитието, което се превърна в традиция за културния живот на Пещера, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Въпреки високите температури, участници и публика  доказаха, че фолклорът поставя основите на приятелства между различни етноси, държави и континенти, които остават за цял живот.

Снимка : peshteraprim

При голям зрителски интерес фестивалът завърши с изпълнения на Танцов състав „Зора” към НЧ ”Зора 1858”, гр.Дупница. В репертоара им има танци от всички етнографски области на България.

Снимка : peshteraprim

Момичетата и момчетата от танцовия състав имат по-добри умения и лесно усвояват различните стилове танци. С нежност и смиреност се понасят в пиринските танци. С лекота и грация изпълняват тракийските. С хъс и напетост показват характера си в шопските. Винаги печелят призови места на конкурсите и фестивалите, в които участват.

Снимка : peshteraprim

В продължение на повече от два часа на откритата сцена на площад ‚България“, редом с българското участие, се подписа и Културно Дружество  „Подкозарие“. Ансамбълът включва в репертоара си 15 хореографии – стилово обработени в контекста на автентичната традиция на тези райони – Република Сръбска, Босна и Херцеговина и Сърбия. В трупата работят известни хореографи, музиканти, етномузиколози, както и дизайнери, свързани със създаването и поддържането на изключителния костюмен фонд на съставите.

Снимка : peshteraprim

Благодарим ви, Гърция, Полша, Босна и Херцеговина и Сърбия, че ни направихте част от вашите традиции, песни и творчество, от Вашата култура!

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!