06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Съставите на Гърция и Полша спечелиха нови приятели от Пещера

etno fest.....

Пещера. За  7-ми път в Пещера започна провеждането на Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“. Организатор е Община Пещера. Етнофестивалът започна с празнично шествие на участващите музикални групи от Пещера, Гърция и Полша. То бе водено от гайдарска формация.

Това е уникален форум на музиката, танца, изкуството, фолклора
Снимка : peshteraprim

Събитието, което се превърна в традиция за културния живот на Пещера, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът  е част от Културния календар на Общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от Европа, представящи с много красота, талант и добро настроение, незабравима феерия от цвят и ритми.

Снимка : peshteraprim

Кметът на Община Пещера Йордан Младенов даде официалното начало на празника на фестивалната сцена. „Танцът, песента и изкуството раждат красота. Възпитават, изграждат ценностна система и морални ориентири, намират единомишленици, нови познанства и приятели. Нашата цел е да покажем че по този начин можем заедно да вървим напред и да се развиваме, живеейки мирно, сговорно в разбирателство и уважение.„, Каза Младенов.

Снимка : peshteraprim

Танцова формация „Здравец“ при ЦПЛР-ОДК поздрави гостите на Пещера с тяхно изпълнение, като засвидетелства добронамереност с протегната десница за поздрав.

Снимка : peshteraprim

В първата фестивална вечер пещерци и гостите на града видяха професионалните изпълнения на представители на Гръцки център за народни танци от анс. „Елкелам“. Той е създаден през 1982 г., за да провежда научни изследвания и да изучава материалите, които съставляват гръцката фолклорна култура и гръцката традиция – по-конкретно традиционните танци, музика, песни и костюми. Групата има повече от 500 концерта в Гърция и е участвала в повече от 78 международни фестивала в чужбина в 20 различни страни по света.

След гръцките танцьори обрали овациите на присъстващите, на сцената се качиха солистите на  Ансамбълът за народни песни и танци „Явор”. Той работи към Университета за естествени науки в Люблин. Основан е през 1960 г. За своята 60-годишна история, ансамбълът е изградил четири танцови и две музикални групи. Ансамбълът непрекъснато обогатява репертоара си, концертира активно и се радва на много успехи.

Снимка : peshteraprim

Репетоарът на ансамбъла включва смесица от танци от различни региони на Полша като краковиен, куявяк, полонеза и мазурка, както и народни песни и мелодии, обредни и исторически възстановки. Групата е изнесла над 5000 концерта на живо по време на своите 125 пътувания в чужбина в над 60 страни по всички континенти. Турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания, от които през годините са получавали многобройни фестивални отличия. Програмата подготвена от поляците завърши с изпълнение на българската песен „Калино“, което предизвика бурни овации от страна на зрителите .

Основната идея и послания, които фестивалът носи, са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на етносите от Балканите, Европа и света. Също така целта на конкурса е опазване на толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!