29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Десетки са посетителите на седмото издание на събора на Свети Константин

sabor 2023

Пещера. В съботният ден започна VII Национален фолклорен съборна на родното творчество Свети Константин 2023. „Събрали сме се тук за да докажем, че носим в сърцата си духовната сила, която са ни завещали предците, каза на откриването на форума Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Община Пещера.

Снимка : pesshteraprim

По думите й местата в Пещера и околността, които събират много хора са паметни, значими и духовни центрове за жителите на града. „Радостни сме, че в тези два дни с. Св. Константин е център на многолюдно веселие, на емоционални приятелски и родови срещи.“, допълни Карамитрева и пожела успехи на участниците, добро настроение на съборяните и лека работа на журито.

Снимка : pesshteraprim

Съборът на Свети Константин  ежегодно събира участници от различните краища на България – певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи.

Снимка : pesshteraprim

Съборът се е превърнал не само в изява на българския дух, бит и култура, но и в мост, свързващ минало, настояще и бъдеще.

Снимка : pesshteraprim

Тази година за участие са записани около 1 200 участници. „Целта на това значимо културно събитие е да популяризира българските традиции и обичаи, представяйки богатството на фолклорното ни изкуство от всички региони в страната.“, каза Руса Каврошилова- председател на комисията, която ще селектира и излъчи първенците в неделния ден. Съставът на журито включва популярните Здравко Мандаджиев, Илиян Сандрев и Майя Йорданова.

Снимка : pesshteraprim

Водещ на програмата е обичаната Веселина Бабаджанкова. С родопски остроумици тя вдига настроението на присъстващите и ги сближава с изпълнителите. На 800 кв.м. в близост до сцената са разположени атракциони, павилиони, работилници, сергии и щандове.

„Биовет“АД проведе благотворителна продажба на първа и втора част от Алманах „Осемте хилядолетия на пещерската история“. Средствата постъпили от покупката на историческото четиво ще бъдат изразходвани за закупуване на носи и и сценични народни костюми за ансамбъла на ЦПЛР- ОДК Пещера.

Снимка : pesshteraprim

В организираната Творителница децата можеха да избират между рисунката и икебаната или участие в спортните игри по хвърляне на топка, теглене на въже и скачане в чувал.

Снимка : pesshteraprim

Победителите получиха награди, всички участници бяха наградени за участието си.

Снимка : pesshteraprim

Курортистите могат да избират между традиционната скара на дървени въглища, домашен хляб на фурна, сладкиши, домашна лимонада, сладолед, прясна царевица и др. Шарени дантели, плетива, цветни конци и прежди, платове и народни носии, предлагат галантеристи и манифактуристи. Дърворезбари, ваятели и ювелири творят пред очите на минувачите.

Снимка : pesshteraprim

Община Пещера за поредна година създаде перфектна организация и логистика за удобство на артисти, гости и жители на пещерското село. Осигурен беше безплатен превоз за желаещи да посетят музикалната проява. Сформирана е работна група, която отговаря за настаняване на гостите, паркиране на рейсовете на изпълнителите, съставите и автомобилите. Осигурен е екип от медици в случай на нужда. На разположение са органите на полицията и противопожарната охрана.

Снимка : pesshteraprim

Община Пещера подсигури перфектно озвучаване и професионално осветление за късните часове от цялата конкурсна програма и подготви награден фонд, грамоти и лични награди на всички участници. В първата вечер от събора песните си ще изпълнят Николай Чалъков. Феерия и мистика ще внесат огнените пламъци на традиционния летен огън запален от кмета Йордан Младенов.

Снимка : pesshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!