04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Още 6 деца с тежки отравяния са спасени в МБАЛ-Пазарджик

mbal pazardzik

Пазарджик. Още 6 деца с тежки отравяния бяха спасени от лекарите във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Най-малкото от тях е на 1 година и 11 месеца, а най-голямото на 16 години.

Изключително натоварена седмица, но се радваме, че успяхме да помогнем и на шестте отровени деца и да ги изпишем здрави и без негативни последици от отравянията“, коментира д-р Мария Митева.

Момиченце на 1 г. и 11 месеца от с. Исперихово, което е приело миша отрова, е постъпило в отделението в незадоволително общо състояние. То е било забелязано от своята майка да дъвче розови зрънца, след което е докарано в болницата.

Не се знае какво количество от отровата е успяло да погълне, но отравянето с такава отрова е много опасно“, обясни педиатърката.

12-годишно момиче от гр. Белово е прието в Интензивния сектор на отделението, след като по погрешка е приело неизвестно количество разредител за боя. То объркало шише за вода с такова, в което било съхранявано опасното вещество и отпило няколко глътки. Детето е прието в незадоволително общо състояние.

16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили след смесването и изпиването на неизвестно количество алкохол (бира, водка и уиски). По-голямото дете е прието в алкохолна кома и в доста тежко състояние.

14-годишно момиче от с. Алеко Константиново постъпва в отделението след неуспешен опит за самоубийство. Освен, че е изпило неустановено количество таблетки от три вида медикаменти – Валсартан, Диклак и Но-шпа, е направило опит и да си пререже вените. Прието е в увредено общо състояние, но след приложеното лечение е стабилизирано.

13-годишно момче от с. Мало Конаре е намерено от майка си на улицата, отпуснато и пребледняло, неадекватно, с оплакване от задух и сърцебиене. След като е докарано в Спешно отделение, е признало, че е пушило трева. Не е известно какви точно наркотични вещества е имало в цигарата, която му е дадена да пуши от негови приятели. След проведеното лечение в Интензивния сектор на Второ педиатрично отделение на 17 юли, детето е изписано в добро състояние.

Всички случаи приключиха благоприятно, но искаме да кажем на родителите, че е необходимо да се провеждат повече разговори с децата. Те няма как да бъдат изолирани от обществото и околния свят, но ако знаят за опасностите от употребата на опасни вещества, ще се замислят и ще знаят как да се предпазват и да не ги употребяват. Що се отнася до токсичните вещества, те трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места, а шишетата, в  които  са сипани, да бъдат и надписани. Не разхвърляйте из домовете си отрови за гризачи и насекоми, които могат да попаднат в детските ръце“,посъветва още д-р Митева.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!