15 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кой няма да изисква удостоверения за наследници?

chinovnik podpis

Удостоверение за наследници няма да се изисква от гражданите от службите по геодезия, картография и кадастър, Националния осигурителен институт и Агенцията по горите.

Това съобщиха от Министерството на електронното управление.

Администрациите ще си набавят по служебен път необходимата им информация чрез реализираната от министерство нова вътрешна услуга.

Тя се предоставя през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ.

Новата услуга е създадена в изпълнение на Закона за електронно управление и цели намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Удостоверението за наследници е необходимо във връзка с наследствените права, които гражданите придобиват след смъртта на близък. То служи при:

  • наследяване или прехвърляне на наследствен имот;
  • пенсии;
  • делба на имоти;
  • издаване на нотариален акт за собственост по обстоятелствена проверка, или тъй наречения констативен нотариален акт;
  • подаване на данъчна декларация за данък върху наследството, която трябва да подадете в 6 – месечен срок от отваряне на наследството.

В удостоверението за наследници се вписват всички живи и починали наследници на починалия, определени съгласно закона.

Удостоверението се издава от общината по последен постоянен адрес на починалото лице. В него задължително се записват и останалите наследници.

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!