29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Температурен рекорд в света

termometar.

В понеделник съобщихме, че средната температура на Земята е достигнала рекордно високи стойности, което я прави най-горещият ден от началото на измерванията. Но това вече е стара новина, след като във вторник и отново в сряда температурите се повишиха до средно 17,18 °C.

Тези рекордни условия бяха достигнати във вторник, 4 юли, и се запазиха на 5 юли, според Climate Reanalyzer на Университета на Мейн, който предоставя данни за глобалните средни температури за всеки ден през последните 44 години.

Преди понеделник, когато средната глобална температура достигна 17,01 °C, предишният рекорд – 16,92 °C – беше поставен през август 2016 г. и изравнен през миналата година.

По данни на AP News, температурата във вторник е била с почти 1°C по-висока от средната стойност за периода 1979-2000 г., която сама по себе си е надминала средните стойности за 19-ти и 20-ти век.

Данните не са официален рекорд, но използват данни от системата за климатични прогнози на Националния център за прогнози на околната среда за оценка на температурата на 2 метра от земята въз основа на измервания от сателити, въздушни балони и наземни метеорологични станции

„Това ни показва индикация за това къде се намираме в момента“, заяви пред главният научен сътрудник на Националната океанска и атмосферна администрация (НОАА) Сара Капник, като посочи, че НОАА ще вземе предвид тези последни данни при официалните си изчисления.

В последно време в различни части на света се наблюдават екстремни горещини, включително в южната част на САЩ, Китай и Северна Африка, където температурите достигнаха 50°C, съобщава Ройтерс. Дори в Антарктида, където в момента е зимата, са регистрирани необичайно високи температури.

„Има вероятност месец юли да бъде най-топлият досега, а заедно с това и най-горещият месец в историята… „в историята“ означава от Емианската епоха насам, което всъщност е преди около 120 000 години“, казва пред The Guardian д-р Карстен Хаущайн, научен сътрудник по атмосферна радиация в Лайпцигския университет.

През 2023 г. вече са регистрирани няколко други опустошителни климатични рекорда, включително рекордно високи емисии на парникови газове и рекордно ниски нива на морския лед в Антарктика. А учените от месеци предупреждават, че Ла Ниня, фазата на охлаждане на океаните, отстъпва място на Ел Ниньо, фазата на затопляне. Във вторник Световната метеорологична организация потвърди, че Ел Ниньо наистина се е завърнал, което може да доведе до още рекордни температури.

„Кога вероятно ще бъде най-горещият ден? Ще бъде, когато глобалното затопляне, Ел Ниньо и годишният цикъл се подредят заедно. А това е през следващите няколко месеца“, казва Майлс Алън, професор по геосистемни науки в Оксфордския университет, пред The Washington Post. „Това е троен удар.“

„Гледайки към бъдещето, можем да очакваме глобалното затопляне да продължи, а оттам и температурните рекорди да бъдат чупени все по-често, освен ако не предприемем бързи действия за намаляване на емисиите на парникови газове до нула“, допълва Пауло Чепи, климатолог от лондонския институт „Грантъм“.

 

 

Източник : /http://www.vesti.bg

 

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!