20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

НСТС ще обсъжда Бюджет 2023

statistika

Финансовата рамка за настоящата година ще бъде обсъдена със социалните партньори в рамките на Тристранния съвет за сътрудничество. Проектобюджетът за годината, който се очаква да влезе в сила от 1 август, бе представен миналата седмица със заложен дефицит на начислена основа от 3%. Очакваният икономически растеж е 1,8 на сто.

8,7 % е очакваната средногодишна инфлация, според Министерството на финансите. С проектобюджета то предлага да се приравни обезщетението за втората година от майчинството на минималната работна заплата – 780 лева, като това трябва да стане от началото на годината – т.е. хората в заварено положение ще могат да получат парите си със задна дата.

Пенсиите се увеличават с 12 на сто от 1 юли по швейцарското правило. Максималният осигурителен доход остава непроменен – 3 400 лева.

Осигуряват се допълнителни средства за различни сфери,  например – образование и здравеопазване. Разходите за персонал в Здравната каса се покачват с 12 млн. лева.

От държавния бюджет – като „напрегнати“ определи Василев очакваните приходи, но и като изпълними.

От разходната част са извадени редица капиталови разходи и разходи за издръжка, като по този начин се достига до целта от 3 % дефицит на начислена основа, необходима за покриването на критериите от Маастрихт.

Мнозина икономисти определиха бюджета като изпълним с основни опасения в приходната част и предупреждение, че са необходими реформи с Бюджет 2024.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!