27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Нова книга на доц. д-р Спас Ташев ще бъде представена на 29 юни

spas tashev

Пещера-София. На 29 юни от  17.30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ президентът Румен Радев ще присъства на представянето на книгата на доц. д-р Спас Ташев „Борбите на македонските българи за права и независимост – 68 случая от периода 1944 – 1994 г.“.

Снимка : РЕНИ НИКИФОРОВА БТА

„В книгата са включени поредица от статии, в които са представени борбите на българите в Македония през периода 1944 – 1994 г.“, разказа авторът. „Това е най-новият период от историята, през който България смяташе, че ние вече нямаме обща история. Но тези примери показват, че всъщност съпротивата на населението в Македония да съхрани българското име е продължила през целия период на Титова Югославия, по време на нейното разпадане и през периода на т.нар. Независима Република Македония. Основно са показани случаи с нарушаване правата на човека или масови реакции срещу политиката за денационализация на българите в Северна Македония“, обясни доц. Ташев.

Той е специалист по въпросите на миграцията и българите в чужбина. Завършил е Дипломатическия институт при МВнР, УНСС и Тракийски университет. Основател е и пръв директор на Културно-информационния център на Република България в Скопие и бивш заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Доктор е по статистика и демография в БАН.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!