20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Показаха в музея в Пазарджик техники за спасяване на хора по алпийски способ

spasiteli na hora

Пазарджик. В двора на Регионалния исторически музей Пазарджик доброволци от „Пещерно спасяване“ показаха симулация на спасителни акции по алпийски способ. Тя бе част от поредица прояви, сред които дискусия на тема „Доброволчеството и доброволните формирования“, както и пътуващата фотографска изложба „7.8 по Рихтер -Спасителите“. Тя показва фотоси от спасителните дейности на пазарджишките доброволци по време на земетресението в Турция.

Областният управител в оставка Трендафил Величков благодари на всички организатори и участници в събитието, което се превърна в атракция за хора от различни възрасти, представители на институции, организации и граждани. Гост бе вицеконсулът на Република Турция в Пловдив г-н Халит Ислям Таръ, който благодари на хората от пазарджишки регион за подкрепата и протегната приятелска ръка по време на опустошителните трусове в южната ни съседка. Иво Колчаков от неправителствената организация „Пещерно спасяване“ подчерта, че тези кадри са направени с техните мобилни телефони и показват разрухата в турските градове вследствие на силните земетресения.

Доброволците от „Пещерно спасяване“ показаха техника за извличане нагоре, която е изключително силова и трудна, нарича се балансьор. Носилката, в която има човек се движи по двоен тролей, за да може освен вертикално, след това да се придвижи и хоризонтално. Три екипа координираха системата от въжета на земята, във въздуха и на покрива, за да може операцията по извличане и придвижване на носилката да приключи успешно. Неправителствената организация „Пещерно спасяване“ е почти на 50 години, по-голямата част от необходимата техника и оборудване е осигурена от членовете на сдружението. „Включваме се не само в нашите специализирани дейности и тренировки, помагаме за спасяване и издирване в трудно достъпни места и преодоляване на кризисни ситуации“, обясни Иво Колчаков.

Имаме идея, която вече е обсъждана с ръководството на Академията на МВР в част от свободните корпуси на Центъра за специализирана полицейска подготовка в Пазарджик да бъде изграден обучителен център за доброволци, където ще може да се провежда специализирано обучение на доброволци, служители от администрацията и фирми за реакция и преодоляване на кризисни ситуации. Това коментира областният управител Трендафил Величков.

Халит Ислям Таръ, вицеконсул на република Турция в Пловдив, благодари на хората в България и региона на Пазарджик за огромната подкрепа след опустошителните земетресения в Турция, които засегнаха около 10 млн. население в южната ни съседка.

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!