03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Постим в памет на светите Петър и Павел

post
Вторият за годината пост, който е в чест на Светите първоапостоли Петър и Павел ще продължи 17 дни

Нарича се още Апостолски, а самото време – пост за Петдесетница, тъй като възниква по примера на апостолите. Те след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целия свят. След Възнесението на Иисус много християни пострадали мъченически за вярата си, което също се отбелязва с по-оскъдния хранителен режим. Отнасящите се сериозно към вярата си трябва да ходят често на църква и да участват в богослуженията. Желателно е да се изповядат и да се причастят поне веднъж до 29 юни.

Разрешава се риба (освен в сряда и петък) и на 24 юни. Задължително говеене се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и дори вино.

По принцип безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни. Така че те могат да се консумират, гласи канонът. Постът се облекчава и от това, че е в тази част на годината, в която не липсват пресни плодове – череши, праскови, кайсии, ябълки ранозрейки, а също и ранните гъби.

Kaфeтo, чaят, бoзaтa и бeзaлĸoxoлнитe нaпитĸи не са табу. Може да се дoбaви xaлвa, фъcтъчeнo мacлo, фъcтъчeн и cycaмoв тaxaн, които хем засищат, хем ce пpeпopъчвaт зa yĸpeпвaнe нa ĸocтнo-мycĸyлнaтa cиcтeмa.

Църквата е снизходителна и освобождава от пост пpeĸaлeнo възpacтнитe xopa, бoлнитe, бpeмeннитe, дeцaтa, xopaтa c гoлeми физичecĸи нaтoвapвaния и пътyвaщитe, ĸoитo нямaт тaзи възмoжнocт да подбират внимателно гозбите си, както и да се хранят с по-малък прием на калории.

През 2024 година Петрови пости няма да има. През 2025 г. те ще бъдат от 15 юни до 29 юни. През 2026 г. ще постим от 7 юни до 29 юни, а през 2027 г. – от 27 юни до 29 юни.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!