09 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

100 години футболна история в Пещера

futbol peshtera stara

Пещера. През 20-те години на ХХ в. специфична украса на Пещера дават руските бежанци, които нахлуват с хиляди в България от черноморското пристанище Одеса (главно през Истанбул) след разгрома на южноруския военен поход на барон Врангел. Естествено, България не е била достатъчно богата страна, за да издържа такава тълпа бежанци, и затова повечето от тях след няколко месеца или след година-две продължават на Запад. Но все пак хиляди руснаци остават и тъй като по-голямата част от тях принадлежат към образованите, културните слоеве на обществото, оказват съвсем специфично влияние върху всекидневния живот, придават му характерна окраска, бих казал – аромат. Десетки руски емигранти остават и в Пещера. От 1922 г. до 1934 г. в Пещера съществува Руска гимназия, в която през тези години получават гимназиално образование стотици руски емигранти от цяла Южна България.

От руската емиграция пещерци за първи път виждат да се спортува организирано – да се скача, да се бяга, да се вдигат тежести, да се играе футбол и т.н. Пещерци били много впечатлени и бързо усвояват тези новости и започват организирано да тренират бягане, скачате, вдигане на тежести, футбол и други спортове.

През есента на 1923 г. пещерски ентусиасти основават първия  Пещерски спортен клуб „Ботев”, с което поставят началото на  организирания спорт в нашия град.  Първата официална среща по футбол е проведена на 04.05.1924 г. на игрището на казармата със СК „Левски” – Татар Пазарджик. Пещерци губят с 4:0. В отбора на „Ботев“ играят двама младежи – руски белогвардейци – Ванката и Виктор.

На футболен и атлетически турнир в Пловдив през юли 1924 г. пещерски спортисти вземат участие със спортисти от цяла Южна България. Спортен клуб „Ботев” има секция в Пещерската непълна смесена гимназия и юношеска секция с 35 юноши. Клубът членува в Тракийската спортна федерация – Пловдив, и в Българската национална спортна федерация – София. Делегат от Пещера на клуба е Никола П. Галанов, участвал в заседанията на федерацията от 13 до 15.07.1925 г. На 26.09.1926 г. на острова в Пазарджик се играе мач между „Ботев“ – Пазарджик, и „Ботев“ – Пещера, като губим с резултат 5:0. Въпреки разгромяващия резултат дописникът отбелязва, че „… на зрителите прави добро впечатления бързата и стремителна игра на пещерци“. На 22 май 1932 г. „Ботев“ играе срещу „Левски“ – Пазарджик, и побеждава с резултат 2:1. В отбора играят Никола Филипов, Димитър Кънев, Благой Йорданов, Атанас Кръстев, Атанас Бамбов, Георги Вълчанов, Георги Тропчев, Атанас Папазов, Васил Тропчев и руснаците Ванката и Володя. На 25 юни 1933 г. в мач между сборните отбори на Пещера и Пазарджик гостите побеждават с 2:1, като победният гол е от дузпа. На 15 октомври 1933 г. в красив мач за окръжно първенство двата отбора завършват 1:1.

На 23 юни 1932 г. се провежда Общо събрание на клуба и е избрано ново ръководство: председател Тодор Кукушев, секретар Иван Чешмеджиев, касиер Тодор Христев, домакин Георги Джаров, съветник Георги Вълчанов и Георги Кръстев. Проверителен съвет: Юсеин Кадриев, Борис Златарев и Апостол Папазов. Спортен съвет с председател Янаки Мерджанов и членове Благой Йорданов и Атанас Папазов. На следващото събрание, проведено на 28 януари 1934 г., в Управителния съвет влизат: председател д-р Борис Семерджиев, подпредседатели Петър Неврокоплиев и Борис Златаров, секретар Иван Чешмеджиев, касиер Тодор Милчев, домакин Георги Джаров, завеждащ спорта Любен Велков, медицински съветник д-р Петър Цикалов, съветници Георги Кръстев и Димитър Бойкинов. Проверителен съвет – председател Симеон Димитров, и членове Тодор Христев и Спас Мандулов. Спортен съвет – Любен Велков, Кочо Туртов и Георги Стаменов.

В началото на 1925 г. спортните клубове „Тича“ (от Сивата махала) и „Балканска слава“ (от Габър махала) се обединяват и образуват СК „Левски“. Първият официален мач на СК „Левски“ е с отбора на пазарджишкото младежко македонско дружество „Атон“ , състоял се на 28 август 1925 г., и завършил при резултат 3:3. Двата пещерски клуба „Ботев“ и „Левски“ стават представителни за града и са в постоянна конкуренция.

Ето какво пише в спомените си Атанас Хр.Терзиев (кмет на Пещера 1952 – 1956г. ): „С играта си на топка руснаците предизвикаха и подтикнаха, може да се каже, всички младежи и деца в града да ритат топка. Навсякъде по улиците на града и в околните ливади младежите излизаха и играеха. По големите младежи си образуваха дружества, което нарекоха „Хр. Ботев“. В това дружество влизаха младежите на по-заможните граждани, защото, за да се играе и излезе на състезание, трябва да имаш не само топка, а и цял екип – фланелки, гащета, обувки. Този наш отбор си организираха срещи с руснаците, които почти винаги имаха надмощие над нашите футболисти и почти след всеки мач ставаха сбивания. Ние от Габър махала също играехме футбол, но с парцалена топка. Започнахме да събираме пари, имахме си капитан и домакин. През 1924 г. създадохме дружество „Бенковски“ с капитан Симеон Копринаров. През това време Сивата махала също бяха направили отбор под името „Левски“ с капитан Любен Велков. Не знам откъде дойде инициативата, но двете дружества на Габър махала и Сивата махала се обединихме под името „Левски“ и започнахме да играем с отбора на „Ботев“, но винаги губихме срещите. Те бяха по-добри от нас и по-добре екипирани. Нашият отбор беше в състав:

1.Атанас М. Терзиев – капитан                        7. Георги Джурков – крило

  1. Георги Тропчев – централен защитник 8. Петър Шкретов – инсайт
  2. Иван Михайлов – централен нападател 9. Владо Брациклиев – инсайт
  3. Атанас Хр. Терзиев – полузащитник  10. Борис Тилев – вратар
  4. Иван Клисуранов – полузащинтиик  11. Името не се чете – защитник
  5. Димитър Бакърджиев – крило

Към средата на 30-те години нашият футболен отбор започна да запада поради ред причини.“

                              Спортен клуб „Ботев“ Пещера 1924 г.

Игрищата в града по това време са плацът на казармата и Герчевата ливада (до стария цех на „Биовет”). СК „Ботев” устройва балове и вечеринки, които стават традиция през зимните месеци в Пещера. Те се провеждат в читалищния бюфет или в салона на казармата, богато декорирани, с танцов оркестър, с покани, с томболи, с изненади. Устройват се балове с маски. Всичко това привлича младежта в клуба, който остава представителен за Пещера. Спортният сезон се открива с мачове по Великденските празници.

Футболен мач на „Ботев“ Пещера на стадиона в казармата 1924 г.

 

 

През м. юни 1945 г. се учредява спортно дружество „Свобода” и първото избрано ръководство е в състав: Румен Григоров – председател, Георги Зафиров – подпредседател, домакин Щерю Велев, секретар-касиер Михаил Гьошев и членове – Симеон Симеонов, Иван Бързаков, Райна Ташкова. Контролен съвет – Сотир Терзиев, Елена Кънчева, Георги Ничев.

На 01.07.1945 г. за първи път се чества Ден на физкултурника и в него вземат участие всички пещерски спортисти. Пещера за първи път вижда такава масова спортна проява.

През 1946 г. основания в Пещера Околийски съвет по физкултура и спорт, с председател Търпо Рашайков, организира Околийско първенство по футбол между отборите на Пещера, Радилово, Капитан Димитриево, Брацигово, Козарско, Жребичко, Бяга и Исперихово, като срещите се играят по програма, изработена от Околийския съвет, и със съдии, изкарали школа в Околийския център. За излъчване на първенец на Пещерска околия през 1955 г. на финала играят „Свобода“ – Пещера и „Родопи“ – Козарско. Финалният мач е оспорван и „Свобода“ печели с 1:0 с гол на Петър Смилянов.

 

През 1950 г. е създадена Трета аматьорска футболна лига в България. „Свобода“ –  Пещера, периодично участва в Югозападната лига с различен успех.

Първата спортна площадка в града се изгражда в западната част на града през 1955 г. (до четкарския цех). Тя е имала съблекални и трибуни и там са се провеждали първите състезания по баскетбол, волейбол, бокс, борба.

След издигането на гр. Пазарджик за окръжен център през 1959 г. Окръжният съвет за физкултура и спорт под ръководството на Тодор Кукуванов организира А и Б окръжни футболни групи. Нашият отбор е класиран в А окръжна група заедно с отборите на Акумулаторен завод – Пазарджик, „Родопи“ – Козарско, „Чико“ – Бяга, „Йордан Шопов“ – Исперихово, Паталеница, Огняново, Панагюрище, Сарая, Хаджиево, Мало Конаре, Мина Елшица, Звъничево, Братаница, Ковачево.

 

През 60-те и 70-те години на ХХ век футболът в Пещера добива много широка популярност. Освен мъжкия отбор към клуба е създадена и детско-юношеска школа, в която тренират много деца и младежи. Много от тези таланти впоследствие биват картотекирани и в представителния мъжки отбор. Футболен клуб „Свобода“ Пещера винаги е в челните места в футболна зона „Тракия“.

 

„Свобода“ – Пещера, сезон 1960 – 1961 г.

 

От ляво на дясно, прави с бели екипи – Йордан Захов (Тарас), ученик от техникума, Бихчет, зад Бихчет е Тодор Паунов (Барона) , Михаил Джорев, Димитър Шикренов (Шика), Орхан.

Клекнали – Васил Чапаров, Тодор Спасов, Здравко Манчев (Дако).

 

През 1960 г. започва изграждането на градския стадион, като се включват местните предприятия, организации и граждани. Последователно се правят дренажната система, трибуните, оградата, съблекалните и порталът. Теренът се затревява по препоръка на Дамян Кузманов, вместо да се поставят чимове. Тържествено откриване на стадиона не се прави, а той влиза в експлоатация преди окончателното завършване на строителните работи през 1966 г. Непосредствено до стадиона през 1974 – 1975 година се изгражда плувен басейн, но същата година се засипва с пръст поради липса на вода. Така в земята са заровени 50 000 лв. от самооблагане.

През годините са правени множество частични ремонти на градския стадион, като в 2000 г. е изградена нова съблекалня, а през 2011 г. са монтирани нови 400 пластмасови седалки.

За сезон 1963 – 1964 г. Българската федерация по футбол прави промени в аматьорския футбол, като създава 12 зони. „Свобода“ – Пещера, е включена в зона Тракия, в която влизат 14 отбора. Отборът завършва първенството на 13. място и изпада от зоната.

През 1966 г. „Свобода“ – Пещера участва в турнир в Карлово и Сопот за влизане в зона „Тракия“ заедно с отборите на „Юнак“ – Ардино, „Ударник“ – Пловдив, и „Меричлери“ – Хасково. Отборът се класира на първо място и влиза в зоната заедно с отбора на „Ударник“. Треньор на отбора и Стоян Симеонов (Тено).

През 1968 г. запомняща се ще остане срещата за купата на Съветската армия (1/16 финал) между отборите на „Свобода“ Пещера и ЦСКА „Червено знаме“. Нашият отбор губи първата среща в София, а Аспарух Никодимов вкарва 4 гола в нашата врата. При реванша в Пещера, състоял се на 22 декември, целият град е на стадиона и подкрепи нашия отбор. Атмосферата е невероятна, но губим срещата с 4:2, а головете отбелязват Цветан Атанасов, Пламен Янков, Кирил Станков и Никола Цанев за ЦСКА и Щерев и Рангелов за „Свобода“ – Пещера.

Сезон 1970 – 1971 г.

отборите на „Чико“ – Бяга, и „Свобода“ – Пещера, на стадиона в с. Бяга

 

От ляво на дясно, прави, с райе екипи: Петър Чепенков, Георги Атанасов, Мозафер Яшаров, Николай Рядков, Атанас Рачков, Васил Чапаров.

Клекнали: Георги Илиев – капитан, Ангел Гьошев – вратар, Иван Йоргата, Димитър Янев, Стефан Самарджиев.

Треньор: Стоян Симеонов (Тено).

 

При сформиране на футболна зона „Тракия“ през 1972 година „Свобода“ – Пещера, играе турнир в Нова Загора със спечелилите първите места в окръжните групи на Смолян, Хасково и Пловдив. Пещерци са победители в турнира и влизат в зона „Тракия“. Запомнящи ще останат за нашия отбор победите над „Миньор“ – Рудозем, с 4:2 като гости и с 1:0 срещу Момчилград в Пещера с гол от дузпа на Димитър Янев (Мимо), който след това получава и директен червен картон.

Най-големият успех на „Свобода“ – Пещера, е през 1975 г., когато играе турнир за влизане в „Б“ РФГ в гр. Велико Търново заедно с отборите на Златоград, Свиленград и Момчилград. В решаващия мач „Свобода“ Пещера губи последния мач от „Граничар“ – Свиленград с 1:0. Тогава треньор на отбора е Стоян Симеонов (Тено), а капитан е Любомир Филипов от с. Белащица.

 

„Свобода“ – Пещера, сезон 1976 – 1977 г.

 

 

През 1981 г. „Свобода“ – Пещера е Окръжен носител на купата на Съветската Армия.

В турнира за Купата на Съветската армия през сезон 1987 г. „Свобода“ – Пещера играе 1/16 финал с отбора на „Дунав“ – Русе и го отстранява, но на 1/8 финал губи от „Черноморец“ – Бургас.

В ранната пролет на 1989 г. ЦСКА с всичките си звезди – Стоичков, Костадинов, Тр. Иванов, водени от Димитър Пенев, играе приятелски мач с отбора на „Свобода“ на градския стадион в Пещера. Резултатът е 5:0 за ЦСКА, а съдия на мача е Костадин Аргиров, показал жълт картон на Стоичков за оспорване на съдийско решение.

Демократичните промени заварват отбора на „Свобода“ – Пещера, като член на В  АФГ. Още първата година след промените започва и финансовите проблеми. Въпреки трудностите през сезон 1990/1991 г. клубът постига голям успех в турнира за купата на БФС, достигайки до ¼ финал. На 1/8 финала е елиминиран отборът на „Черноморец“ –  Бургас с 1:0, а на четвъртфинала отпадаме от „Левски“ – София, с 0:9. Мачът се играе в Пещера на 6 март 1991 г. До осмина финал „Свобода“ – Пещера, преодолява последователно отборите на Тетевен с 5:3, „Доростол“ – Силистра с 2:0, „Локомотив“ – Русе със 7:8 след дузпи. През следващия сезон 1992 – 1993 г. пещерският тим продължава участието си в Трета дивизия на българския футбол и завършва на 21. място. През този сезон никой не изпада, защото БФС прави промени и през сезон 1993/94 четирите В групи са разделени на 8 зони.

Следващите две години се оказват трудни за пещерският футбол. За кратко време клубът натрупва сериозни финансови задължения и престава да съществува. Сформиран е нов футболен клуб „Пещера“, а от 2000 г. е с името „Спартак“.

През сезон 2005 – 2006 г. футболен клуб „Спартак“ – Пещера, печели промоция и играе във В югозападна група. Председател на ФК „Спартак“ е Сашо Бойков, а треньори през този сезон са Анастас Чапаров и Димитър Славов.

През 2011 г. е възстановено името „Свобода 2011“ с УС: председател Анастас Чапаров и членове Васил Тилев, Младен Манов, Христослав Мечев и Али Борносузов. През 2012 г. отборът на „Свобода 2011“ печели промоция и влиза в А ОФГ. Отборът участва в Трета лига (Югозападна група), участвал и в първенството на Югозападната В група.

ФК „Свобода 2011“ – сезон 2015/16

От ляво на дясно прави –  Алекс Спасов, Тодор Динчев, Станислав Томов, Симеон Йорданов, Младен Манов, Костадин Харизанов, Анастас Чапаров – треньор

Клекнали – Мартин Маринов, Слави Чолаков, Григор Григоров, Неждет Чаушев, Митко Митков

 

През годините като треньори на мъжкия отбор да работели Ради Стефанов (от Пловдив), Диман Николов, Стоян Симеонов (Тено), Гено Бахчевански – спортен коментатор на радио Пловдив, Божидар Митков – бивш футболист на „Спартак“ – Пловдив, Ганчо Пеев (от Пловдив), Иван Арсов, Димитър Янев (Мимо), Анастас Чапаров, Димитър Славов, Георги Мечечиев, Явор Въндев и др.

От Пещера към професионалния футбол тръгват Димитър Мулетаров в „Локомотив“ – Пловдив, Борис Димитров и Тодор Паунов в „Славия“, Димитър Ушев в „Ботев“ – Пловдив, Георги Андонов в „Ботев“ – Пловдив (изиграл 45 мача), Димитър Пенев в „Локомотив“ – Пловдив.

На 5 юли 2016 г. ИК та БФС утвърждава реформирането на А РФГ , Б РФГ и В РФГ. На тяхно място се създават Първа и Втора професионални лиги и Трета лига. За участие в Трета лига подават заявки за участие 14 от 18-те отбора, осигурили си място в Югозападната В АФГ в края на миналия сезон. За попълване на освободените места в групата са поканени четири отбора, между които е и „Свобода“ – Пещера. През този сезон отборът завършва на 16 място.

В сезон 20016/2017 г. отборите на „Велбъжд“ – Кюстендил, и „Свобода 2011“ загубват местата си в Югозападната Трета лига. С 37 точки завършват тимовете на „Вихрен“ – Сандански, и „Свобода 2011“, но с по-добри показатели „Вихрен“ запазва мястото си. В последния кръг „Вихрен“ побеждава у дома „Чавдар“ – Етрополе, а „Свобода 2011“ печели гостуването си на Чепинец с 3:0, но това не помогна на тима да остане в групата. През този сезон отборът записва много престижни победи над сериозни съперници, като побеждава „Пирин“ – Гоце Делчев, с 2:0, „Марек“ с 1:0 и др.

„Свобода 2011“ губи на 21 септември 2017 г. областния финал за Купата на АФЛ от „Хебър“ – Пазарджик, след изпълнение на дузпи, като редовното време завършва при резултат 2:2.

От 31 януари да 8 февруари 2018 г. „Свобода 2011“ участва в традиционния футболен турнир „Петричка пролет“ заедно с отборите на „Миньор“ – Перник, македонския „Беласица“ – Струмица, „Беласица“ – Петрич, „Кариана“ и „Струмска слава“ – Радомир. Отборът губи на полуфинала от „Миньор“ с 1:4. „Свобода 2011“ завършва сезона на 12. място в крайното класиране.

Отборът на „Свобода2011“ остава да играе и през следващия сезон в състава на Трета югозападна футболна лига, след като ЗС на БФС потвърждава, че е депозиран писмен отказ от ЦСКА – София 2 за участие в следващото първенство и поради това тимът от Пещера няма да бъде изваден от групата. По финансови причини мъжкия отбор на „Свобода2011“ не започва сезона. Клубът продължава да работи само с деца и юноши.

С идеята да бъде възстановен мъжкият футболен отбор в Пещера през 2021 г. инициативен комитет регистрира нов футболен клуб с името „Спартак“ – Пещера. Председател на клуба е Иван Карамитрев, а членове са Стефан Харизанов и Денис Кърджалиев. Отборът започва от Б ОГ – Пазарджик, а през сезон 2022 – 2023 г. играе в А ОГ – Пазарджик. Треньор на отбора е Костадин Харизанов.

Отборът на „Спартак“ – Пещера, сезон 2022-2023 г.

 

Прави от ляво ва дясно: Тодор Динчев, Георги Влахов, Денис Кърджалиев, Александър Филипов, Захари Крушаров, Костадин Харизанов,

Клекнали от ляво на дясно: Краси Танев, Алекс Пунев,  Ангел Александров, Янаки Пискюлев, Илия Андреев

 

На 22.08.2022 г. е подписано Споразумение между Община Пещера и Сдружение „Български футболен съюз“ – София, за срок от 10 години. По този документ се предвижда ремонт на съществуващ тренировъчен футболен терен и подмяна на тревно покритие на градския стадион в Пещера.

През есента на 2022 г. Българският футболен съюз, продължавайки политиката си на сериозни инвестиции във футболната инфраструктура у нас и за подпомагане на детско-юношеския футбол, изгради спортен терен в град Пещера, изпълнен по всички европейски изисквания и правила. Съоръжението е с размери 94 на 64 метра и покритие от изкуствена трева, като инвестицията от страна на БФС надхвърля 800 хил. лв. Новото спортно съоръжение ще бъде на разположение за ползване от местни клубове за двубои от областните първенства по Футбол 5 и 7, за училищните първенства, както и за събития от програмата за масов футбол.

За цялата история на футбола в Пещера много футболисти, треньори, съдии и организатори са отдали безрезервно много труд, амбиция и младежки ентусиазъм за развитието на любимия спорт. Със своята всеотдайност всички те печелят сърцата на многобройните си фенове, а футболът в Пещера вече цял век е любим спорт за малки и големи.

 

Димитър ПАВЛОВ

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!