28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

НУ“Михаил Каролиди“ стана на 120 години

120 g m karolidi 2023

Пещера. 120- годишен юбилей с тържество, в препълнения салон на читалище „Развитие – 1873 г.“, отбелязаха учителите, бившите и настоящи ученици от НУ“Михаил Каролиди“ в Пещера.

Снимка : Peshteraprim
Летописите сочат, че всичко започва през 1903 г. , когато се случва уникално събитие в живота на Пещера.  Точно на празника на славянските първоучители Кирил и Методий – 11 май, с водосвет, започва строителството на училищна сграда. Тя е изградена с наследството на заможния Михаил Каролиди. Създавайки му вечен паметник сестра му Екатерина Пасарева, известна и като баба Хаджийка, дарява 20 000 лв. за да се построи училище за най-малките в центъра на града.
Снимка : Peshteraprim
И днес – най-малките показаха, че 120 години по-късно името на техния училищен патрон е все още живо, а родолюбивата инициатива на неговата сестра не е била лишена от смисъл. 
Снимка : Peshteraprim
За да почетат празника на училището юбиляр тук пристигнаха експерти от РУО, директори на учебни заведения, дарители, бивши учители, ученици, граждани и общественици. Повече от два часа продължи концерта създаден от педагогическия екип на училището и неговите възпитаници.

Снимка : Peshteraprim
Те бяха поздравени от директора си Петър Николов, който благодари на Община Пещера за грижите, които полага за училището, на колегите си за проявения през годините и днес професионализъм, на учениците за отличните резултати.“ Скъпи учители, нека продължим будителското си дело с любов към учениците, с отговорност към себе си, към родителите, към обществото! Скъпи ученици, вие сте надеждата и бъдещето! Бъдете силни, ученолюбиви и следвайте мечтите си ! Желая ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността!“
Снимка : Peshteraprim
Гостите на тържеството бяха поздравени от кмета Йордан Младенов, който ги насърчи да не спират в стремежа си да творят и да получават знания. “ Днес, 120 години по-късно, училището продължава да посреща децата на нашия град. Сега Вашите малки ученици постигат впечатляващи резултати в учебно-възпитателната дейност. Печелят олимпиади и състезания и си тръгват с отлична подготовка, готови да превземат върховете на науката. Уважаеми учители, откривайте и развивайте талантите и уменията им. Учете ги на човечност и доброта. Пазете традициите и работете неуморно за издигане на новаторския дух и престижа на училището.Честит празник, с благодарност за усилията и търпението, за отговорността и всеотдайния труд, на всички бивши и настоящи учители и служители на училището!“, каза развълнуван градоначалникът.

Снимка : Peshteraprim
Поздравителен адрес бе изпратен и от „Биовет“ АД. Най-голямата фирма в региона е надежден партньор в инициативите на всички училища в община Пещера. Само за последните две години НУ“Михаил Каролиди“ е получило подкрепа за реновирането на физкултурния си салон, както и 25 таблета по време на пандемията от Covid-19, когато се наложи дистанционното обучение на учениците. Възпитаниците на училището са и сред най- даровитите участници в конкурса за есе, рисунка и фотография „Пещерските будители“, който бе създаден и финансиран от „Биовет“ АД.
Снимка : Peshteraprim
Винаги сме разчитали на фирмата, когато сме имали нужда от помощ. Благодарим за разбирането, което ръководството е проявявало към нас! Радвам се, че и в днешния празничен ден не сме забравени!“ – каза директорът Петър Николов, когато получи Поздравителния адрес от изп. директор Ангел Желязков.
Снимка : Peshteraprim
Ето какво се казва в него:“Скъпи учители, уважаеми родители и ученици, поздравяваме ви със 120 -годишният юбилей на НУ“Михаил Каролиди“. Вече сто и двадесет години Вашето училище дава най-ценното на своите ученици – знанието. Това го прави богато. Богато с успехите, постигнати от учениците, богато с традициите, които има, богато с личностите, които е подготвило и възпитало. Казват, че училището е като дървото. Познава се по плодовете. А плодовете на Вашето училище са много. С годините името на Вашето училище се е превърнало в гаранция за добро образование. Зад успехите стоят творческите усилия и всеотдайният труд на много бивши и настоящи учители, превърнали работата си в призвание. Уважаеми учители, вие сте тези, които съхраняват и пренасят във времето духовността, така нужна ни и днес. Продължавайте да бъдете искрата, която запалва любовта към образованието и науката. Истинското богатство се открива не в това, което имаш, а в това, което си дал. Скъпи ученици, бъдете здрави, развивайте интересите си и бъдете упорити в усвояването на знанията. Заедно със своите учители и родители гледайте в една посока – посоката на успеха! Честит юбилей!“

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!