04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Проект за творчество стартира в НУ „Михаил Куманов“

nu m kumanov proekt kultura

Пещера. „Четири по-добри изкуства – писане, рисуване, танци и театър“ ( 4 better arts) е нов проект на НУ“Михаил Куманов“ и водещата организация Сдружение „За по-добро бъдеще“, който ще обхване 52 деца.

Снимка : peshteraprim

Това стана ясно днес по време на пресконференция в школото. Стойността на проекта е в размер на 145 914.70лв., осигурени по програма РА 14″Културно предприемачество, наследство и сътрудничество на Европейското икономическо пространство. 85% от сумата е от донорите Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Целта на проекта е да се популяризира културата на ромите, разширяване и привличане на нови публики към техните инициативи и ангажиране на мнозинството с малцинствата чрез изграждане на нови, творчески пространства за междукултурен диалог, себеизразяване и споделяне.

Снимка : peshteraprim

Продължителността на проекта е 14 месеца. Той ще се осъществява до 16.04.2024г. 

Ръководител на проекта е Дария Якимовска, чрез водещата организация сдружение „За по-добро бъдеще“. „Ще се осъществят седем инициативи – пътуващ спектакъл „Приказки без край“, Шокаритет ателие и национален конкурс за творческо писане. Децата ще бъдат разделени на групи, като 14 от тях ще бъдат заети със спектакъла, а останалите ще бъдат в три групи – за писане, песни и танци, рисуване.„, поясни Якимовска.

Снимка : peshteraprim

Идеята на създателите на проекта е да се стимулира у децата интерес към културно – историческото наследство оставено от техния етнос, една от целите им ще бъде да съберат автентични танци, песни, приказки и обичаи.

В края на проекта ще се реализира и идеята за „Приказки без край“, като спектакълът ще бъде съпътстван от пътуваща изложба с рисунки на ромските деца създадени в рамките на този проект.

Спектакълът и изложбата от Пещера ще бъдат показани в Паталеница, Черни Осъм в Северна България и пернишките села – Извор и Гълъбник. Представленията ще бъдат снимани от професионален оператор, а течението на дейностите ще бъде публикувано във Фейсбук страница и сайт на самия проект, поясни Якимовска.

Снимка : peshteraprim

Домакин на днешната среща бе директорката на НУ“Михаил Куманов“ – Виолета Паева и старши учителите от нейния екип, които ще вземат участие в осъществяването на проекта.

Гост бе Галина Барова, директор на ОУ“Христо Смирненски“ в Пазарджик, която вече е реализирала предишни проекти на сдружение „За по-добро бъдеще“. Тя разказа, че организацията е надежден партньор и децата взели участие в предишните им дейности са били приятно изненадани от интересните занимания организирани от сдружението в лицето на Дария Якимовска


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!