29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

С много настроение и мъничко тъга Гимназията изпрати поредния си випуск

su_sv_kl_ohridski
IMG_3098
IMG_3094
IMG_3083
IMG_3080
IMG_3079
IMG_3074
IMG_3067
IMG_3064
IMG_3055

Пещера.

С тази приказка вълшебна

над свят от спомени ще полетите,

на фантазиите, на мечтите

на нашите герои ще се насладите.

Тези думи бяха в началото на изпращането на дванадесетокласниците в СУ „Св. Кл. Охридски“. Днешният ден беше изцяло техен – не само със сценария на тържеството, но и с усмивките им, с лъчезарното им настроение, с енергията и цветовете на тяхната младост.

И наистина някаква вълшебница е орисала тези ученици още с идването им в Гимназията. Някои от тях са тук още от първи клас, други – от пети или от седми, но до последния гимназиален клас те бяха отговорни, амбициозни и целеустремени. Трудните уроци не ги отчаяха – „пламъкът на техните души / не позволяваше трудността да ги сломи / и с всяка изминала година ставаха все по-добри“.

Всеки от тези бивши вече ученици ще бъде запомнен както с личните си успехи, така и с приноса си към постиженията на Гимназията.

Такава е Ивет Кузева, която печели конкурс след конкурс: две първи места и едно трето в различните издания на „Пещерските будители“ (с есета и фотографии); трето място в Национален литературен конкурс „Хората, които карат сърцата ни да се усмихват“; първо място в литературния конкурс „Спас Зафиров 2021“ и в областния литературен конкурс „Коледа и аз“ (2022 г.); първо място на областния кръг на олимпиадата по биология през 2020 г.; призови места в конкурсите „Лечебната сила на водата“ и „Пролетна магия“.

Такава е Мария Младенова – с три първи и едно второ място в трите издания на „Пещерските будители“ и с второто си място на Международния фестивал в Израел „Българската душа на святата земя“; с грамотите си в пещерските пленери на детската рисунка; с главната си роля в пиесата „Песен за безсмъртната любов“; с активната си роля като председател на Ученическия съвет.

Тава е Маргарита Дерменджиева – с призовите си места в националните фотоконкурси „Красива природа, красива наука“, „Водата лекува“, „Светът е прекрасен, защото…“, „Моето слънчево лято“ и много други. Тя беше фотографът и на училищни, и на общински прояви.

Такъв е Билял Юмеров, спечелил второ място в Националния конкурс „Богатствата на Земята и човешкия прогрес“. Освен че е участник в „Академия за млади лидери“, той има и рекорд, който едва ли ще бъде подобрен скоро – за седем години в Гимназията няма неизвинено отсъствие, а извинените му са само две.

Такива са и Леа-Катрин Ринтелман – с призови места от „Пещерските будители“, и Георги Кънчев – със самостоятелна изложба в училище на свои рисунки.

Такава е Веселина Мишеморова – с първите си места в „Пещерските будители“. Освен това тя се наложи като лице на Гимназията – с напълно професионалните си изяви като водеща на различни мероприятия тя внасяше в тях спокойствие и чар. Но изявите на СУ са толкова много, че Веси не можеше да бъде водеща на всички. Нейни достойни заместници бяха Благой Кълвачев, Весела Делева, Селин Арнаудова, Стоил Миразчиев, Христо Ненков.

За всички тях Стела Христова – учител по английски език, казва: „В компанията им е винаги приятно и вълнуващо, защото те са отворени за нови идеи, много талантливи и ентусиазирани да показват знания и умения и ме карат да се чувствам щастлива от постиженията им“. А за класния им ръководител Петя Георгиева те са „различни, млади, устремени към своите си чудеса“ и са не просто ученици, а нейни асистенти.

Горди от XII клас са и всички учители и оттук идва капчицата тъга – че бъдещите успехи на тези ученици вече няма да бъдат пряко свързани с Гимназията… Но усмивките на дванадесетокласниците, модерните им тоалети изместиха болката от раздялата.

Сценарият на тържеството, подготвен от Ивет Кузева и Веселина Мишеморова, включваше поетичен обзор на годините на дванадесетокласниците в Гимназията. През петте години в СУ те не позволиха трудностите на уроците да ги сломят и „с всеки час, без да осъзнават, / предизвикателствата всъщност започнаха да ги сплотяват“.

Като част от тържеството всеки учител каза с какво ще запомни любимия си ученик. В очите на много от преподавателите имаше сълзи, защото е трудно да се разделиш с толкова креативни и успешни ученици!

Гости на празника бяха заместник-кметът на Община Пещера Елена Рядкова, главният експерт в Общината Диана Балканджиева, председателят на Обществения съвет Кристина Диманина, а залата беше пълна с ученици, учители, родители и близки на зрелостниците.

В приветственото си слово към тях директорът на училището г-жа Шопова-Начкова им пожела:

„Мили ученици, бъдещи студенти, лекари, строители, откриватели… Следвайте пътя, който сте избрали, с ВЯРА, защото тя е най-мощната сила на света! Това, което сте построили с дългогодишна работа, може да бъде разрушено за една нощ, но въпреки това продължавайте да строите и да давате на света. Вие бъдете промяната!“

Госпожа Рядкова изрази увереността си, зрелостниците ще запазят обичта към родното си място и че ще прославят родния си град навсякъде, където отидат.

Всеки учител получи за спомен цвете и пъзел, а специалният подарък беше за най-важния човек – класната ръководителка на XII клас.

По традиция дванадесетокласниците изпълниха няколко песни в съпровод на учителката по музика Мария Стоименова, на китаристите Благой Кълвачев (от XII клас), Иван Филчев (зам.-директор) и Михаил Паев (бивш учител в Гимназията).

В края на тържеството феята орисница на XII клас им пожела:

„Скъпи дванадесетокласници, оттук нататък всеки ще поеме по своя път и ще стане автор на собствената си приказка. Пожелавам Ви разумно да използвате мастилото на съдбата, смело да разгръщате страниците на живота и да се наслаждавате на всяка една изписана дума.“

В този си вид тържественото изпращане на XII клас се провежда от около две десетилетия, но то има корените си още от 1940 г., когато завършва първият випуск на Гимназията. Оттогава е запазен ритуалът със смяната на знаменосците – випуските идват и завършват, но знамето остава – а с него и традициите на най-известното пещерско училище. Оттогава е и обичаят зрелостниците да бъдат поздравявани със слово от директора. В съвременността всеки випуск оставя своя емоционален отпечатък върху празненството, оставя и по един подарък за училището. Тази година дванадесетокласниците подариха една прекрасна картина на къщата на Недкович от Стария град в Пловдив. Тя е нарисувана от учителката по изобразително изкуство Милена Балтаджиева.

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!