06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

kiril i metodii sofya

Църквата почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий. Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий. 

На името на Кирил е наречена азбуката, която става основа на всички славянски езици – Кирилицата. Църквата почита светите братя и като едни от светите Седмочисленици, считани са за равноапостоли.

11 май е професионален празник на библиотекарите, а също и патронен празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“.

Светският празник за св. Кирил и Методий, който днес се отбелязва на 24 май, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато църквата вече е почитала създателите на славянската писменост. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската книжнина има в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!