05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещерската поетеса Николина Барбутева с ново отличие

nikolina barbuteva

Пещера. Нов повод за гордост на Пещера донесе Николина Барбутева с третото си място в литературния конкурс „Нашият Гоце Делчев“, организиран от НЧ „Македония – 2005“, Македонско културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ гр. Варна и със съдействието на фондация „Българи от Македония“ и Сдружение литературно общество – Варна. Компетентното жури в състав: Боян Ангелов – Председател на Съюза на българските писатели (СБП); Акад. Марин Кадиев – Председател на Съюза на независимите български писатели (СНБП); Станислав Пенев – Председател на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ); председател на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти – Варна (АСЕПИ – СЕПИ, Варна); Антон Апостолов – Председател на Македонско културно-просветно дружество „Гоце Делчев“  – Варна и Румяна Димитрова–Кирова – член на УС на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ); член на УС на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти – Варна (АСЕПИ – СЕПИ, Варна), член на Настоятелството при НЧ „Македония – 2005“, определели творбата на Николина Барбутева в категория есе на трето място.

Представяме Ви и самата отличена творба.

 

Нашият Гоце Делчев

Гоце Делчев е национален герой, революционер, борец за свобода и една от възловите фигури, която се бори за решаването на Българския национален въпрос, породил се след несправедливите решения на Берлинския конгрес и подписания след това Берлински договор. Водач създател на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и защитник на българите в Македония. Емблематична фигура, чиито живот, дело и значение всеки българин трябва да познава задълбочено.

Гоце Делчев е роден в семейството на скромни българи. Първороден син в многодетно семейство, той познава несгодите на бедността. Но именно в нея се раждат и хората, които са най-отдадени на любовта към Отечеството и народа. Семейството му е наясно, че революционният живот може рано да отнеме от тях младия Гоце. Но така или иначе жизненият му път е посветен именно на това. Никой революционер не живее с мисълта, че ще се върне жив, ако е тръгнал веднъж по пътя на борбата.

Неговата революционна дейност е съчетана и с просветна. Той е учител в Банско, когато изгражда мрежа от комитети в Разложко и Благоевградско. Пример, който са показали и други революционери преди него, като Левски например. Това само показва как военният гений на един човек може да бъде съчетан с ерудиция и висока образованост. В лицето си на учител ти печелиш доверието и уважението на хората, а когато те видят и като военен стратег, ти се превръщаш в модел за подръжание.

Можем само да гадаем какво мъжество се изисква, за да бродиш по планини и чукари като войвода, но без да се отказваш. Нужно ти е да се обградип с хора, мислещи като теб. Дори и твоето либе да бъде със същия горящ като теб огън. Янка Каневчева, жената до Гоце Делчев, е била също революционерен деец. Когато мъж и жена са свързани не само от любовта помежду си, но и от любовта към Отечеството, това наистина е любов до последен дъх.

Гоце Делчев е идеолог, който не спира да разработва стратегии за освобождението на Македония и връщането й към пределите на Княжество България. Този велик българин не доживява да види мечтата си реализирана, но и ние, неговите наследници, нямаме тази чест. Колко ли тъга би се събрала в сърцето му, ако знаеше, че политическите и исторически реалности, в които ще попадне България след смъртта му, ще доведат до тежкото решение да се откажем от Македония? Със сигурност болката у него би била непрежалима и вечна.

Но най-голямата рана в сърцето на революционера би била да знае за съществуването на самостоятелната държава Северна Македония. Какво е това? Та това е България! Как е възможно да съществуват българи, които се чувстват в тази земя македонци, а всеки заявил открито, че е българин да бъде репресиран? Сегашна България и земята наречена Решублика Северна Македония не са просто едно цяло, а са една кръв. Братя българи срещу братя българи. Това е наследстово на Великите сили решили да опропастят България още в зародиш след Освобождението ни, а комунистическата власт в България и Сърбия правят истинска гавра с историята ни и населението на Македония.

Но надеждата и пожеланието Бог да пази България и всички българи навсякъде, остава за всички нас и днес. Думи, които и Гоце Делчев сигурно мнозина пъти си е казвал.

  


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!