15 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

7 май е Международен ден на радиото и телевизията

radio

7 май е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери.

На 7 май през 1895 година инж. Александър Попов представя уред за безжично предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния. Апаратът давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

През 1899 г. той включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите.

По-късно е решено 7 май да се приеме за рождена дата на телевизията и оттогава стои в българския, руския и беларуския календар.

България е сред първите държави, в които радиото започва да се развива. Съобщения се предават още през Балканската война, а 20 години по-късно радиоапаратите стават част от бита. Но при едно условие. За всеки радиоприемник се е издавало разрешително от пощенските и телеграфните станции, за да може той да бъде закупен и да бъде инсталиран в дома.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!