29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ПГХВТ „Атанас Ченгелев“, участва и спечели 7 500 лв. по проект

pghvt at chengelev logo

Пещера. Дванадесет проекта на Общини, Кметства, училища и детски градини от област Пазарджик ще получат финансиране в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2023“ и обявения от МОСВ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам“.

Средства в размер до 15 000 лева тази година ще получат четири проектни предложения, финансиране до 7 500 лв. ще получат проектите на четири училища от региона. Два са одобрените проектни предложения от Пещера. На  ОУ„Петко Рачов Славейков” и ПГХВТ „Ат. Ченгелев“.

Основните дейности по утвърдените проекти са свързани с изграждане на спортни съоръжения, детски площадки и кътове за отдих в жилищни райони, с обновяване на парково пространство и формиране на екологична култура. Проектите на училищата и детските градини са за създаване на условия за спорт и игри на открито, облагородяване на дворни пространства и въвеждане на интерактивни технологии и методи в обучението по човек и природа и биология и здравно образование.

ПГХВТ „Атанас Ченгелев“, участва и спечели с проект „Обичам природата – уча и спортувам навън!“. Стойността му е 7 498.80 лева, с включено ДДС.

Основна задача на училището е изпълнението на дългосрочна стратегия за формиране на трайно отношение, навици и отговорност за опазване на природното многообразие, на контакт с природата, спорт и здравословен начин на живот. В изпълнението ѝ активно участват ученици, ръководство, педагогически и непедагогически персонал.

Гимназията има спечелен проект ,,Обичам моето училище“ на английската благотворителна фондация Light Source. Чрез Професионалната гимназия ще направи вътрешната архитектура и интериор на фоайета и кабинети по-вълнуващи, цветни и създаващи подобаваща за едно обичано учебно заведение атмосфера и настроение. В основата на този проект е залегнала концепцията за полагане на доброволен труд от ученици, родители, учители и служители. Дейностите по спечеления проект ще надграждат резултатите от вече спечеления проект без двата да се дублират.

С изпълнението на проекта се цели ограничаване на неблагоприятните фактори както на градския тип живот (шум, замърсяване на въздуха, липса на контакт с природата), така и в навиците на подрастващите като заседнал начин на живот и обездвижване, задълбочили се в следствие на изолацията при пандемичното разпространие на  COVID-19, прекалената употреба на излъчващи вредни лъчения екрани на компютри и телефони, нездравословните навици като тютюнопушене и употреба на алкохол, нарастващите стрес и агресия.

Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Атанас Ченгелев“ – Пещера, е единствената гимназия в град Пещера, обл. Пазарджик, подготвяща кадри по специалностите „Икономическа информатика“, „Технологии в биопроизводствата“ и „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, а през следващата учебна година ще се обучават ученици по професиите „Готвач“, „Биотехнолог“ и „Организатор Интернет приложения“. В училището се обучават 172  ученици в дневна и 20 ученици в самостоятелна форма на обучение.

Учебното заведение разполага с модерно оборудвани кабинети и лаборатории по микробиология, аналитична химия, неорганична и органична химия, кабинет по сервиране и барманство и работна кухня. Гимназията непрекъснато подобрява условията за обучение на своите възпитаници, като в резултат са оборудвани 20 класни стаи, 6 специализирани учебни кабинета, 3 лаборатории,  2 компютърни кабинета,  физкултурен салон, модерна спортна площадка и спортна зала за силови спортове, фитнес и бодибилдинг.

Озеленени са част от дворните пространства, в чиято поддръжка се включват и учениците със засадени дръвчета от ученици под ръководство на преподавателите им. Все още в двора на учебното заведение има места, които се нуждаят от облагородяване и които ще се ползват при изпълнението на Проекта.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!