02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мюсюлмани и християни споделиха надеждите си на Ифтар

iftar 2023
iftar 2023
iftar 2023
iftar 2023
iftar 2023
iftar 2023

Пещера. Дни преди петък 21 април, когато е свещеният за мюсюлманите месец Рамазан Байрам, на Ифтар – храна, която се сервира в края на деня, за да се наруши дневния пост, в Пещера пристигна Салих Халил-почетен районен мюфтия. На вечерята присъстваха кметът Йордан Младенов, общински съветници, представители на местния бизнес, общественици и граждани.

Снимка: peshteraprim

„Радостно за мен е, че и тази година мюсюлмани и християни са тук, за да докажат за пореден път, че искат заедно да съжителстват и да живеят в този град.“, каза ходжата на Пещера Муса Уручов. Присъстващите чуха айети от свещения  Куран, представени от Иса Бейзад ходжа – имам на Исперихово.

Снимка: peshteraprim

След молитвата Салих Халил, свали чалмата си и пожела да говори пред присъстващите не като ходжа, а като един от всички. „Смея да твърдя, че вие сте едни от най-щастливите хора в България. Наистина имате едни прекрасни взаимоотношения в делника и празника. Моля Всевишния да отреди да сме от щастливите, както на земята, така и в отвъдното. Да ни пречисти от всеки грях и зло. Надявам се, тези споделени моменти да заздравят още повече взаимоотношенията ни, за да живеем в мир, в разбирателство и в щастие!“, каза духовникаът.

Снимка: peshteraprim

„Вашата добронамереност и състрадателност към ближния, повелени от религиозните традиции са пословични.“, каза Йордан Младенов и продължи : “ Дошло е време, в което сме длъжни да признаем силата добротата, толерантността, уважението и прошката към другия. И тази вечер, изразяваме волята си заедно да живеем в мир и разбирателство. Да работим за една още по-богата и просперираща община. Ако заедно ценим опрощението, покаянието и милосърдието, ще оставим на децата непреходни ценности, които са нужни в трудните моменти!“, допълни Младенов.

Снимка: peshteraprim

Юксел Яшарав – председател на СНЦ „Слънце за всеки“, благодари на организаторите за възможността общността отново да докаже своята добронамереност, съпричастност и уважение. Яшаров допълни, че Община Пещера подпомага обществените начинания на мюсюлманите и откликва за разрешаване на поставените от населението обществено значими проблеми.

Снимка: peshteraprim

На трапезата бяха сервирани типични за празника ястия и вода, както повеляват законите на религията.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!