28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

55-годишен юбилей отбеляза НУ „Михаил Куманов“

55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert
55 g uchilishte m kumanov koncert

Пещера. 55- годишен юбилей отбеляза НУ „Михаил Куманов“. За половинвековната си дейност училището в Пещера е усвоило най-доброто от традициите, но и гледа смело към бъдещето. Празникът започна с изпълнение на българския национален химн. Присъстваха кметът на общината Йордан Младенов, неговите заместници Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова, Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, експерти от РУО в Пазарджик, Фаня Иванова- председател на читалище „Развитие“, Директори на учебни заведения, преподаватели, общественици, родители и граждани.

Снимка : peshteraprim

За директора на училището Виолета Паева е важен духът, защото ги обединяват не само базата, добре оборудваните стаи и  коридори, а трудът около постигането на поставените цели. Паева благодари за усилията на своите колеги за полаганите усилия по време на учебния процес. Тя пожела здраве, усърдие и успехи на всички посветили се на хуманната професия, която изпълняват с чест.

Виолета Паева Снимка : peshteraprim

Поздравителен адрес и подарък връчи Йордан Младенов в знак на уважение. той подчерта, че образованието е основата на всички следващи успешни стъпки в живота на всяко дете, а училището е неразривно свързано със съвременното развитие на града. Младенов допълни, че професията педагог е привилегия, вдъхновение и радост и пожела на екипа много успехи и сили за правилното възпитание на бъдещите граждани на Пещера. Кметът пожела на учениците да бъдат здрави, да уважават своите учители и да продължават все така успешно да защитават доброто име на школото, а на родителите – да подкрепят своите деца.

Йордан Младенов Снимка : peshteraprim

Специален поздрав за всички учители, ученици и гости бе музикално танцувалното шоу на ученици от първи до четвърти клас от учебното заведение.

Снимка : peshteraprim

Голям интерес у всички предизвика богатата информация за историята на НУ “ Михаил Куманов“ :

С разрастването на кв. „Луковица“ в гр. Пещера се налага нуждата от разкриване на класни стаи за обхващане на децата и учениците в начален етап. Това се случва през 1952г. Паралелките били на подчинение на НУ “Христо Ботев“ – гр. Пещера с директор – Димитър Калинов.

Брой ученици по класове:

1 клас учебна 1952/1953 година-30 ученика

2 клас-7 ученика,3 клас-9 ученика.

През 1973 година населението на квартала се разраства и училището наброява 8 паралелки /от 1 до 4 клас по две паралелки/ и четири подготвителни групи от ПДГ.Общината закупува 2 къщи и ги пригажда за учебни постройки.Директорът е вече без норматив,впредвид специфичните официални документи на МНП София.

На 01.09.1967г. училището става самостоятелно начално училище „Михаил Куманов“ – така е до днес. За директор е назначен Никола Темелков Вачков – родом от с. Радилово.

В годините населението на квартала се разраства и през 1984г. се прави пристройка и надстройка на началното училище. С доброволен труд от колектива и финансова помощ от Общината с кмет Янко Фолев се построява нова  сграда .Тази сграда става основна ,а останалите три са помощни за нарастналия брой ученици в квартала.

Паралелките се увеличават и стигат до 17.Учи се на две смени.

Михаил Куманов, чието име носи училището, е роден в гр. Елена през 1825г. -известен повече като даскал Михаил. Завършил е известната Еленска „даскалоливница“, той учителства 40 години, 22 години в Пещера. Утвърждава взаимоучителната метода на обучение. Михаил Куманов е първият почетен член на Читалище „Развитие“. Заслугата му е, че „събужда българщината в Пещера“. Той оставя дълбоки следи в историята на града, със своята активна обществена дейност.

Училището носи неговото име до днес.

Ръководни педагогически кадри в НУ „Михаил Куманов“ – гр. Пещера са:

  1. Никола Темелков Вачков – 1967г. – 1984г.
  2. Георги Климентов Алексиев – 1984г. – 1988г.
  3. Юлия Александрова Костова – 1988г. – 1992г.
  4. Георги Климентов Алексиев – 1992г. – 1997г.
  5. Виолета Михайлова Паева – 1997г до днес.

През годините се обновяваше материалната база-саниране на сградата,изграждане на локално парно ,компютърни кабинети ,нови чинове и маси,участия в проекти за подпомагане образователно-възпитателния процес.

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!