24 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отнемат повече контролни точки за нарушения на пътя

kola

Влизат в сила нови правила, по които „Пътна полиция“ ще отнема повече контролни точки за някои нарушения.

Промените предвиждат диференциране на точките, отнемани при шофиране след употреба на алкохол за двата нови интервала на концентрация на алкохол в кръвта, от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, съответно 8 и 12 контролни точки. При повторно нарушение се отнемат 20 точки, а 15 точки ще се взимат, когато водачът на превозното средство откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство или тест за установяване употребата на алкохол в кръвта, или не изпълни предписание за взимане на кръвна проба.

От днес ще се отнемат 10 контролни точки за движение в аварийната лента. От МВР отбелязват, че движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение поради застрашаване живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина МПС и възпрепятстване движението на автомобилите от спасителните служби, в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент.

Нарушителите, които се движат в платното за насрещно движение по автомагистралата, ще бъде глобявани с отнемане на 15 точки. Досега са отнемани по 10 точки, а завишаването се прави, защото нарушението „застрашава директно живота и здравето на хората, пътуващи в правилно движещите се моторни превозни средства“. За повторно нарушение ще се отнемат 20 контролни точки.

Завишава се броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час. При повторно нарушение ще се взимат 21 точки. От МВР обясняват, че според статистиката над 30% от регистрираните смъртни случай са заради скоростта. За системно превишаване на скоростта шофьорите ще бъдат глобявани с отнемане на 26 точки.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13. Посочва се, че изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното ѝ извършване често завършва с челен удар. Ако не е създадена опасност, но е направено неправилно изпреварване, се отнемат 10 контролни точки.

Увеличава се и броят точки, които се отнемат за нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез. От 5 броят им става 10, тъй като „това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност“.

По 10 контролни точки ще се отнемат при неизползване на предпазен колан или каска, за преминаване при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването, както и когато водачът не даде предимство на пешеходна пътека. При превозване на деца в нарушение на изискванията ще се отнемат 12 контролни точки.

В наредбата се посочва още, че на водачите, които управляват превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места, ще бъдат отнемани 8 контролни точки. Ако автомобилът не е регистриран по надлежния ред или е регистриран, но е без табели с регистрационен номер, ще се взимат 10 контролни точки.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!