05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:08, 27 март 20231min

Театралните представления в Пещера са били „твърде оскъдни“

teatar

Пещера. Данните за изнасяните в Пещера театрални представления са „твърде оскъдни“, пише в своята Енциклопедия Анастас Пунев. От 1893 до 1900 г., в града са играни редица пиеси от младежи- членове на читалище „Развитие“, като „Парижките бедни“, „Мария-Жана“, “ Руска“ от И. Вазов, „Ревизор“ и „Женитба“.

Изпълнители са Иван Ст. Попов, Врето Кузмов, Григор Чешмеджиев, Рашко Николов, Георги Рилски, Костадин Бараков, Васил Йончев и др.,някои от които изпълняват и женски роли.

От жените първите артистки са : Анастасия Димитрова от гр. Татар Пазарджик, Рада Генева от гр. Котел, Василка Тупчева от Пещера, Мария Енчева от гр. Ст. Загора- всички учителки.

Представленията се изнасят в Метоха на църквата „Св. Димитър“ до забраната на архиерейския наместник да се „прави карагьозчилък в двора на църквата“. След това представления се играят в двора на казармата до откриване на класно училище „П.Р. Славейков“ /1897/, в чиито салон /коридор/ се изгражда сцена.

Театралните спектакли силно вълнуват пещерци, отбелязва А. Пунев.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!