29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Шеф Мартин Трухчев учи от Катя Велева как се прави пещерски зелник

peshterski zelnik

Пещера. Телевизионното предаване “ От браздата до софрата“ на Code Health tv беше в Пещера със свои снимачен екип, съобщи репортер на peshteraprim. Екипът на предаването остана вярно на традицията и днес приготвяше автентична българска кухня. Този път телевизионерите заложили на прочутия пещерски зелник.

В двора на историческия музей бе забелязан ИЗВЕСТНИЯТ ШЕФ ГОТВАЧ МАРТИН ТРУХЧЕВ ОТ ЕЛЕНА, КОЙТО НАШУМЯ СЛЕД УЧАСТИЕТО СИ В HELL’S KITCHEN BULGARIA.

Редом до него, пременена в българска народна носия точилка въртеше известната учителка Катя Велева. Peshteraprim научи, че младият кулинар ще запознава зрителите си с майсторлука на пещерката и тънкостите в приготвянето на вкусната баница.

Снимка : peshteraprim

По-късно гостите от Великотърновско опитаха прословутата баница, разнесла славата на Пещера наблизо и надалече в страната. Самите те признаха, че вкусовите качества са на завидно ниво, а ръцете на нашата Катя са златни.

Пред peshteraprim Катя довери тайната на уникалната рецепта :“ Приготвям баницата така, както ме е научила моята маме.“

Снимка : peshteraprim

Екатерина Стоянова Велева е родена на 28 март в Пещера. Първо завършва Начално училище „Алеко Константинов“ в Пещера, след това прогимназията „Петко Р. Славейков“, а средното си образование в СПУ „Климент Охридски“ – Пещера.

От 1966г. до 1968г. е студентка в Учителски институт „Д. Петров“ в Смолян, където завършва със специалност начален учител. От 1973г. до 1978г. следва във Философския факултет на СУ „Климент Охридски“ ,където се дипломира със специалност Педагогика, история и философия.

От 1985г. до 1986г. специализира „Теория на обучението и възпитанието“ в СУ „Климент Охридски“ и защитава дипломна работа на „Специфика при  ограмотяването на деца билингви“.

В своята кариера Екатерина Велева изминава следните стъпки:

От 1968г. до 1976г. е начален учител в НУ „Васил Левски“ в Пещера

От 1976г. до 1980г. е начален учител в НУ „Христо Ботев“ в родния си град

От 1980г. е назначена за началник отдел „Просвета“ към Общински съвет-Пещера

От 1984г. е назначена за инспектор начално образование към ОНс – Пазарджик, като отговаряща за общините Пещера,

Брацигово, Батак и Панагюрище.

От 1987г. до 1990г. отново е назначена за началник „Просвета“ към Общински съвет-Пещера

От 1990г. е начален учител в НУ „Иван Вазов“ със сегашно име „Михаил Каролиди“.

След като през 1995 г. спечелва конкурс е назначена за инспектор начално образование в РИ на МОН в град Пазарджик, като  работи сама за целия регион. От 1999 г. е начален учител в СОУ „Климент Охридски“ в Пещера, където е и  преподавател по история и философски дисциплини

до самото си пенсиониране през 2006г.

Екатерина Велева е носител на :

– II клас квалификация, придобита през 1987г.

– значка „Отличник на МОН“ от 1991г.

– I клас квалификация от 1995г. за поместени рецензии за учебни помагала, споделен опит като учител за сп. „Начално образование“

Заедно с проф. Александър Маджаров Екатерина Велева е рецензент на научния труд „Методически насоки за ограмотяване на деца, за които българският език не е майчин“, издание на МОН в две части. А зад цялата тази уникална и изключително внушителна автобиография стои едно огромно сърце и една безгранична вселена от знание, любов, мъдрост, всеотдайност и човечност, които децата и до днес обожават.

 

Справката за Екатерина Велева е публикувана на https://e-peshtera.com

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!