27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Издигаме българското знаме над света

„На 13 юли българското знаме ще се издигне над света.“.Това каза за „Телеграф“ Симеон Караколев, инициатор на създаването на  „Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“, който ще извиси българския национален флаг на Роженските поляни в Родопите.

Финансиране

„Вече са събрани около една трета от нужните за реализацията на проекта 1 милион лева, а част от строителните работи ще бъдат извършени безплатно от различни фирми. Самият пилон ще струва 350 000 долара и ще бъде излят в Турция.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии, сред които Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев.

Лили Иванова ще пее на откриването на пилон, обяви самата тя в социалните мрежи.

Певицата ще извиси глас на Роженските ливади, където ще бъде монтирано уникалното съоръжение.

Рекорд

„Пилонът ще е висок 111 м, защото това символизира площта на държавата – 111 000 кв. км“, заяви пред „Телеграф“ Владислава Андреева от организаторите на събора. И поясни, че първоначално не са търсили рекорд, но проверили и забелязали, че в Европейския съюз най-високият пилон е 100 м в Хамина, Финландия. Роженският обаче ще е рекордьор, защото ще е на най-високото място, където е поставен голям пилон с национален флаг – 1450 м.

Андреева поясни още пред „Телеграф“: „Пилонът ще е коничен стълб, отдолу ще има като паметник с капсула на времето, която да бъде отворена след 111 г. Ще има една голяма мраморна карта на България с размери 6х3 м. Тя ще бъде разделена по области, като на всяка област ще има послание.

 

 

 

 

 

Източник : / https://telegraph.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!