11 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Попълнените данъчни декларации вече са достъпни в Портала на НАП

nap

Попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП.

Тази година данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до септември има възможност за еднократна корекция на данните.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне.

Срокът те да станат достъпни на електронния портал на агенцията беше вчера, но от НАП уточниха, че все още се „наливат“ данните, предоставени от работодателите, за да бъдат предварително попълнени декларациите.

В предварително попълнените декларации се съдържа цялата информация за доходите – облагаеми – т.е. възнаграждения от договор или хонорар, изплатени от юридическо лице (работодател или самоосигуряващ се) или необлагаеми, каквито са ваучерите за храна.

„Както и за ползваните облекчения, които са през работодател през изминалата година“, заяви за БНР говорителят на приходната агенция Антония Иванова и даде пример с облекченията за родители, ползвани през работодател:

„Това са именно за изплатените доходи от друга стопанска дейност като например за наем, за обезщетения, за пропуснати ползи или неустойки, награди от игри, от състезания, конкурси“.

Има и доходи, които данъкоплатецът сам трябва да допълни, припомни Иванова:

„Например едно физическо лице, което е придобило доходи от упражняване на свободна професия или дейност като земеделски стопани, към автоматично попълнената сума трябва да добави и сумата за доходите, които са придобили от трети физически лица“.

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!