16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера се поклони пред героите на 3 март

Пещера. С поднасяне на венци и цветя пред паметниците на братя Горови и кап. Сафонов, идигане на националното знаме, концерт и общоградско тържество на централния градски площад, днес Пещера отбелязва 145 години от Освобождението на България и края на Руско – Турската освободителна война през 1879 г.

Снимка : Златка Златанова

Двата лъча предвождани от Йордан Младенов- кметът на Пещера и д-р Пенев- председател на Общински съвет – Пещера се събраха на пл. „България“ в центъра на града.

Тук бяха зам.-кметовете на Общината, Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, шефът на РУ Пещера гл. инсп. Камен Радев, общественици, представители на политически сили, граждани и ученици.

Снимка : Златка Златанова

По традиция първо се състоя церемония по издигането на националния флаг, което стори кметът Йордан Младенов.

Снимка : Златка Златанова

В словото си по повод празника, Младенов каза : „…Трети март не е просто дата, сложила край на Руско-турската война. Тя е началото на българското Възкресение. Тя е и достойнството на един народ, получил свободата си не даром, а с цената на пролятата българска кръв. […] На този ден ние се прекланяме пред подвига на храбрите руски, украински, белоруски, финландски и румънски воини. Това е ден на нашата признателност към Русия, която докажа силата на братската солидарност. В този ден ние сме длъжни да си припомним, че българската свобода стана факт благодарение на настойчивата подкрепа на руската интелигенция и на западноевропейския интелектуален елит, на цялата международна общественост. […] На този ден многобройните тържества, празници, събори, панахиди, тържествени маршове се сливат в един грандиозен урок по история. Един велик урок по родолюбие, по национално достойнство и самочувствие.“

Снимка : Златка Златанова

След тържествената част дойде ред на концерта на мажоретен състав „Перистера“, ВФ Шарения“ и ТФ „Здравец“ към ЦПЛР ОДК- Пещера. За своите съграждани и гостите на града, най-прочувствените и тематични песни събра в празничен хоровод народната певица Анелия Иванчева.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!