04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:32, 22 февруари 20231min

Увеличават се случаите на болни с УНГ усложнения след грип

lekar ushen

Пазарджик. Общата заболеваемост от грип и остри-респираторни заболявания в страната намалява, но остава най-висока във възрастовата група от 0 до 4г., следвана от възрастовата група 5-19 г. Това показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Усложненията след тези инфекции обаче се увеличават, отчитат специалистите от УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик. Всеки ден се диагностицират поне по няколко случая на грипозен отит и други усложнения, коментира началникът на отделението д-р Костадин Златарев.

-Намаляват или се увеличават случаите на болни с усложнения след прекаран грип или вирусна инфекция?

К.Златарев: За съжаление се увеличават случаите на пациенти, които са развили усложнения, след като са били болни от грип или друга вирусна инфекция. Това налага да потърсят помощ от УНГ специалист в отделението.

-Коя е най-уязвимата възраст?

К.Златарев: Най-засегнатите са децата, а най-уязвими са тези до тригодишна възраст, защото тяхната имунна система е най-слаба и недоразвита. Около 30-35% от нашите пациенти са под 18-годишна възраст. 

Какви са най- честите заболявания, които се отключват след грипа?

К.Златарев:  В хода на грипа или след него много често болните отключват грипозен отит, който може да засегне средното или вътрешното ухо. Не са изключения и носните кръвотечения(епистаксис), тежките ларинготрахеити, а може да се развие и инфекция на синусите- синуити и синубронхити.

-Колко тежко протичат?

К.Златарев: В тези случаи говорим за заболявания, които се появяват в хода на вирусната инфекция или след грипоподобни заболявания, така че обикновено протичат по-тежко и протрахирано.

-Кога да потърсим специалист по УНГ?

К.Златарев:При всяка проява на някакво усложнение е удачно да се потърси консултация с УНГ специалист.

-Колко чести са случаите на грипозен отит и може ли да се стигне до загуба на слуха, ако не се вземат мерки на време ?

К.златарев:На ден диагностицираме по трима, четирима, а дори и по петима пациенти, страдащи от грипозен отит. Характерно за него е, че при голям процент от случаите заболяването може да доведе до невросензорно намаление на слуха. Грипозният отит се лекува продължително време, но не винаги с желан резултат.

-Изострят ли се синузитите от грипа?

К.Златарев: Едно от усложненията на грипа се явява остър или изострен хроничен синузит. При синузита инфекцията прониква в синусите и не трябва да се подценява. Острият синузит се предшества от обилна секреция в носа, която може да продължени със седмици. Ако симптомите продължат повече от 12 седмици, вече говорим за хроничен синузит.
Заболелите от синубронхит пък страдат едновременно от синуит и бронхит. Бързото лечение е много важно, за да се избегне хроничното протичане.

-Бактериалните възпаления до каква степен се пренасят в гърлото и ларингса?

К.Златарев:  Вирусите са най-честите причинители на възпаление в Оториноларингологията. Те са предпоставка и създават условия за развитие на последваща бактериална инфекция. Ако болките в гърлото продължат повече от 5 дни, трябва да се търси лекарска помощ от специалист, защото такива инфекции може да причинят много здравословни усложнения.

Трябва да отбележим, че усложненията от грипа могат също да включват и дехидратация и синусово главоболие. Децата са по-податливи на дехидратация от възрастните, така че трябва да се поддържат добре хидратирани, ако се разболеят от грип. Синусовите главоболия могат да бъдат лекувани с топли компреси и лекарства за болка без рецепта.

По-тежките грипни усложнения могат да са опасни, затова е важно при продължителни симптоми и влошаване на състоянието да се насочат болните към УНГ специалист.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!