04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:13, 14 февруари 20231min

Навръх Трифон Зарезан зарязаха лозите в Радилово и К. Димитриево

vino

Пещера. С пожелание за здраве и берекет във всеки дом и плодородна година за лозарите, кметът Йордан Младенов извърши традиционното зарязване на лозята край Радилово. С литургия и пожелание да се чуе молитвата за изобилие на плод, отец Борис благослови стопаните и нарече за успешна нова стопанска година.

Снимка : peshteraprim

„За да е хубаво виното, трябва и хубаво грозде. Нужни са грижовни стопани, упорит труд и много обич към земеделието“, каза Младенов. Той припомни, че пещерското село е пазител на стародавната винарска традиция. „Както да бъдат здрави лозята, така здрави да са всички жители на Радилово“, пожела градоначалникът.

Снимка : peshteraprim

Да зарежат лозова пръчка и да бъдат част от обичая бяха и зам.-кметовете Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова, Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, председателя на земеделската кооперация Стоян Радин, жители и гости на населеното място.

Снимка : peshteraprim

След официалната част, празникът продължи в Капитан Димитриево. Там бяха обявени резултатите от конкурсите за домашно вино и ритуална пита. След тежката дума на жури съставено от опитни местни винари, прочути с майсторлука си бяха обявени и резултатите.

Снимка : peshteraprim

Трето място за най-добро вино зае Данаил Йорданов, второто място беше присъдено на Камен Димитров. Цар на виното за 2023 г. стана Георги Игнатов.

Снимка : peshteraprim

В категория най-вкусна и красива обредна пита участие взеха 4 дами. Трета позиция зае Ванислава Дамянова, второ място беше присъдено за питата на Василка Игнатова. Първо място спечели Димитрия Михайлова.

„Местните винопроизводители влагат все повече старание и любов, за да бъде тяхното вино най-доброто. Радвам се тук се пазят добри рецепти и традиции. Желая ви здраве, късмет и богат урожай“, каза Йордан Младенов на награждаването на победителите.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!