29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Burnout синдром-актуална тема сред медицинските служители

umora

Пазарджик. „Натоварването, на което са подложени лекари, медицински сестри и персоналът на лечебните заведения е огромно и често изтощението е до краен предел. Синдромът на професионалното прегаряне или т. нар. „burnaout” засяга около 30-40% от заетите в здравната система“. Данните изнесе главната сестра на МБАЛ-Пазарджик Елена Станчева-магистър по консултативна психология при презентация на тема „Професионално прегаряне при медицинските специалисти- Burnout синдром“.

Тя очерта основните фактори за „прегряването“, които винаги са комплексни. Сред тях най-важни са физическото и емоционалното изтощение, разочарованията, депресията и усещането за празнота.
На презентацията присъстваха лекари от отделенията, старши сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, както и служители на администрацията.

„Когато сме прегрели и имаме първите симптоми за това трябва да се спрем, да видим къде грешим, да подредим приоритетите си и да вземем навременни мерки. Работата без почивка крие рискове, както за собственото здраве, така и от допускането на грешки“, подчерта Елена Станчева и акцентира върху разликата между хроничната умора и Вurnout синдрома, при който намразваме професията си.
Първите симптоми ни говорят, че е време за някаква промяна. Не трябва да гледаме на себе си като на застинала скала, която не може да се промени, защото в живота си човек използва едва 5 % от своя потенциал. Ако не намерим сили за промяна у себе си, трябва да потърсим помощ и да се стремим към баланса. Често възникват безсмислени конфликти в резултат на емоционална незрялост и криворазбрани ценности.

„Егото не може да ти помогне, когато имаш проблем. В конфликтите с другите трябва да виждаме възможност за повишаване на емоционалната си интелигентност, която е различна от рационалната. Да отстъпиш в полза на добрия тон не е слабост, а е признак на емоционална зрялост и мъдрост“, допълни главната сестра и посъветва всички да намират време за своята тишина и тиха спирка в ежедневието, било сред природата или на друго любимо място.
„Поемайте дълбоко въздух и вентилирайте напрежението. Да намерим своите минути тишина и подредим мислите си. Да излезем на разходка сред природата, да вършим любими неща, за да намалим стреса, да повишим хормоните на щастието и обмяната на веществата. Така сами ще си помогнем, когато сме претоварени“, сподели Елена Станчева.
В края на срещата тя пожела на своите колеги да останат да работят в болницата и в България и да вземат мерки навреме, за да не се стига до професионално прегаряне.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!