18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Земетресението е изместило Турция с 3 метра на югозапад

zemetresenie

Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, пише vesti.bg, като се позовава на казаното от Карло Долони, председател на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).

„Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад спрямо Анадолската плоча. Става дума за структура в граничната зона между този свят, Арабската плоча, и Анадолската плоча“, казва експертът пред вестник „Кориере дела Сера“.

Както казва ученият, „Турция се е преместила на югозапад“.

Според Долони общият мащаб на разлома е бил поне 150 км, „всичко се е случило за няколко десетки секунди“.

Сутринта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция, като според президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 г. насам.

Съобщава се и за разрушения в няколко региона на Сирия, а трусове са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите съобщават, че операциите в голямото турско нефтено пристанище Джейхан са преустановени поради земетресението. В Сирия пък е преустановена работата на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!