29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Минималната заплата става 50% от средната през 2024 г.

zaplata

Минималната работна заплата (МРЗ) за страната ще бъде в размер на50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Точният размер на МРЗ ще се определя до 1 септември на текущата година.

Това решиха депутатите окончателно с приетите на второ четене изменения в Кодекса на труда. „За“ измененията гласуваха 159 народни представители, нямаше против, а 44 се въздържаха.

Заплатата няма да намалява, защото според приетите текстове размерът ѝ няма да може да е по-нисък от определения за предходната година.

Новата формула ще влезе в сила от началото на 2024 г.

Профсъюзите с резерви

Приетата формулата за изчисляване на минималната работна заплата е стъпка в правилната посока, но фиксирането ѝ като 50% от средната брутна за страната противоречи на директива на Европейския съюз. Тази позиция изразиха пред журналисти в парламента представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“. От синдикатите също така настояват за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли с приемането на бюджета за 2023 г.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов обясни, че самото фиксиране на заплатата в размер на 50% от средната противоречи на директивата, в която пише, че това трябва да бъде минимумът, уточни Костов. Настояваме още от 1 юли с приемането на бюджет 2023 да има ръст на минималната заплата, добави икономистът.

По думите му формулата е правилна, но отговаря само на една част от Директивата за адекватни минимални работни заплати.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ също повтори, че не е редно минималната заплата да бъде точно 50% от средната брутна такава.

Това означава, че се обезсмисля социалният диалог в Национален съвет за тристранно сътрудничество, коментира Григорова. Според нея този текст ще бъде променен, когато се транспонира цялата директива, защото ѝ противоречи.

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!