19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Постановлението за безплатното пътуване на деца до 10 г. в обществения транспорт е обнародвано

avtobus

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на правителството за безплатното пътуване на деца до 10 години в обществения транспорт и намаленията при пътуване – със 70 процента от редовната цена на превозва студенти и докторанти в редовна форма на обучение и 40 на сто намаление за пътуванията на пенсионерите.

Постановлението е в сила от 1 февруари до 31 декември тази година и описва как превозвачите ще получават компенсациите и какви превозни документи ще издават.

Постановлението предвижда на децата до 10-годишна възраст да се издава карта за безплатно пътуване по вътрешноградския транспорт и билет с нулева стойност по междуселищния. Билетът с нулева стойност ще се издава срещу предоставяне на акт за раждане на детето. Ежемесечно превозвачите ще подават до кметовете, а те – на държавата, опис на стойността на абонаментните карти на децата до 10 години.

Стойността на издадените билети с нулева стойност по междуселищния транспорт ще се компенсират на превозвачите също ежемесечно въз основа на предоставена в общината възложителна превозна опис-сметка.

За учениците и пенсионерите намаленията ще бъдат отразени в абонаментните карти за основните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, които също ежемесечно ще се отчитат от превозвачите.

По силата на приетото постановление, превозвачите трябва да анулират издадените преди влизане в сила на това постановление абонаментни карти, които са със срок на валидност повече от един месец, като възстановят на правоимащите пропорционално разликата между новата цена и цената на картата преди да влезе в сила това постановление от 1 февруари, до крайния срок – 31 декември.

Също в Държавен вестник е публикувано и постановлението, с което на общините се отпускат 27 милиона лева за компенсиране на превози до отдалечените населени места. В таблица е посочено коя община, колко средства получава за да ги разпределя до края на годината към превозвачите, с които са сключили договорите за обслужване на линиите.

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!