26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Според КЗП : Договорите на мобилни оператори са неравноправни

telefon

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е приключила във вторник (24 януари) проверка на договорите, които мобилните оператори сключват с потребителите. В голямата си част те са неравноправни, има предписания за промяна и тече 14-дневен срок за обжалване. Предписанията са изпратени на мобилните оператори вчера.

Това е обявил председателят на КЗП Стоил Алипиев по време на изслушване от парламентарната икономическа комисия, пише „Дневник“. Той е отбелязал, че при отказ на мобилните оператори да се съобразят с предписанията, КЗП може да заведе съдебен иск и да ги санкционира за нелоялни търговски практики. КЗП ще следи дали има нелоялни търговски практики в следващите месечни фактури.

Наскоро Vivacom и Yettel обявиха, че ще индексират цените на абонаментите за мобилни услуги – при Vivacom с до 2 лв, а при Yettel с 15.3%. От А1 са заявили за „Дневник“, че в момента анализират влиянието на инфлацията върху бизнеса им, но от изданието правят извод, че и този телеком възнамерява да вдигне цените.

Депутатите са поискали информация от мобилните оператори за приходите и разходите им, за да се разбере дали вдигането на цените не се отнася само до повишаване печалбите на компаниите. Никой от трите телекома обаче не е изпратил свой представител, като те са били представяни от Андреана Атанасова, председател на браншовата им организация.

Председателят на икономическата комисия и депутат от „Демократична България“ Мартин Димитров е намекнал за картел между трите мобилни оператора, като е изтъкнал, че е важно дали на пазара за мобилни оператори има достатъчно конкуренция и ако е нужно „да се погрижим за повече конкуренция чрез издаване на лицензи на още оператори“.

 

 

 

 

Източник : / https://mobilebulgaria.com/

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!