29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

БСП връща на президента третия мандат за съставяне на правителство

prezidentstvo

БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Предстои държавният глава да разпусне Парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори.

Решението на левицата да не номинира премиер обяви още в петък председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата папката с третия мандат от президента. Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Останалите три формации – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ – отказаха да участват в срещата.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова обяви:

„Връщаме третия мандат на президента“.

Така се изчерпва и последната възможност за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

След като и БСП върне мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

„По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим.“

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

„Да бъде ясно на партиите може ли или не може да има избори с машини – поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините, на 26 март.“

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип.

Премиер и в следващото временно правителство остава „категорично Гълъб Донев“, каза Румен Радев.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!