07 февруари 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

БСП връща на президента третия мандат за съставяне на правителство
Снимка : pixabay

prezidentstvo

БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Предстои държавният глава да разпусне Парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори.

Решението на левицата да не номинира премиер обяви още в петък председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата папката с третия мандат от президента. Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Останалите три формации – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ – отказаха да участват в срещата.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова обяви:

„Връщаме третия мандат на президента“.

Така се изчерпва и последната възможност за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

След като и БСП върне мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

„По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим.“

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

„Да бъде ясно на партиите може ли или не може да има избори с машини – поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините, на 26 март.“

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип.

Премиер и в следващото временно правителство остава „категорично Гълъб Донев“, каза Румен Радев.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!