26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Повечето от общините в област Пазарджик са в транспортна криза

avtobus

Пазарджик- Пещера. Все повече общини в страната вече са в транспортна криза. Новата година започна с масов отказ на обществените превозвачи да обслужват градските и междуградските линии, тъй като разходите по тази дейност са по-големи от приходите. За Кметовете, това е извънредна ситуация, в която всеки трябва да се спасява сам. Задачата е усложнена, заради липсата на бюджет. От Сдружението на общините настояват за финансова подкрепа от държавата, тъй като вече става дума за социална услуга.

Повечето от общините в област Пазарджик са в транспортна криза, тъй като фирмите прекратиха договорите си. По места кметовете спешно обявиха нови обществени поръчки, но желаещи няма. В подобна ситуация са общините Брацигово, Велинград, Белово, Септември, Ракитово.

Най-засегнати са учениците и възрастните хора.

Кметът на Пещера Йордан Младенов коментира, че има абдикация от страна на държавата по този проблем:

„Трябваше да се вземе решение на национално ниво за подкрепа на автобусните превозвачи, за да не се стига до това положение“.

Към момента кметовете са с вързани ръце:

„Община Пещера най-вероятно ще мине към общинско предприятие или звено, което да извършва превоз по основни линии, най-вече да превозва учениците“, уточни Младенов и съобщи, че от Министерството на образованието много скоро ще им бъдат предоставени два автобуса, с които ще бъдат транспортирани до училищата в Пещера децата от околните села.

„Един друг проблем обаче все още търси решение – децата, които пътуват към областния център Пазарджик, които учат в гимназия там. Те също не са малко. Най-вероятно ще преминем към вариант за закупуване на общински автобуси и с тях да се извършва цялостната услуга.Децата да отиват на училище, а и възрастните, които работят там, да пътуват с този обществен транспорт“, каза още Кметът на Пещера.

С липсата на бюджет обаче закупуването на автобуси е огромно предизвикателство за Общините.

Проблемът е повдигнат и от Сдружението на българските общини, посочи Младенов:

Това е национален проблем и се прехвърля към все по-големите общини, които нямат транспорт. Трябва да се промени схемата за финансиране на междуградския транспорт. … Трябва да има фиксирано субсидиране на целия транспорт, за да го има. Ако искаме да го има. Иначе всеки ще се спасява сам по общините и няма да има национална транспортна карта“.

Според Кметовете държавата трябва да разбере, че транспортът в общините вече е социална дейност, свързана с образованието и здравеопазването.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!