07 февруари 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почетохме Освобождението на Пещера
Снимка : peshteraprim

kap safonov 2023

Пещера. В Пещера бе отбелязано Освобождението на града от османско робство. На днешния ден, ние се прекланяме пред подвига на руските, украинските, белоруските, румънските, финладските войни и българските опълченци, пред подвига на нашите съграждани, участвали в Руско-турската Освободителна война.

Снимка : peshteraprim

 На тържествената церемония присъстваха десетки родолюбиви жители, ученици, общественици, политици, които се поклониха пред обновения паметник на капитан Николай Сафонов.

Първото руско войсково поделение което влязло в града на 19 януари като  освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани. Посрещането е топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Снимка : peshteraprim

Кметът на Община Пещера подчерта в словото си, че обновяването на паметника, станал средоточие за честванията в града е дължима чест към кап. Сафонов и делото на всички герои. „Пещера не е получила свободата си даром, не забравяйте никога, че цената на нашата Свобода бе твърде висока! [….]. Нека предадем на поколението след нас нужното уважение и респект към делото на българските опълченци и хилядите руски воини.“, каза Младенов.

Снимка : peshteraprim

За онези дни припомни заместник-кметът Гълъбина Карамитрева. Както повелява традицията, градоначалникът Йордан Младенов и признателните пещерци поднесоха венци и цветя на паметника на руския воин. На паметника сведоха глава и ветерани от войните, членове на Общ. съвет на СОСЗР.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878г., генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота капитан Софонов от 123 Козловски полк. По-късно той намира смъртта си и е погребан в двора на храма „Св. Димитър“ в Пещера.

Паметта на загиналите за свободата на Пещера беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание. В официалното честване, организирано от Община Пещера, което е част от Календара на културните събития, Почетният караул на паметника от комитет „Родолюбие“ и Нейчо Дечев възпроизведе изстрели в памет на загиналите.

Снимка : peshteraprim

Нека честването на 19 януари, денят на Освобождението на Пещера от османските окови, да бъде израз на достолепна българска благодарност към руската освободителна мисия.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!