20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Живопис, скулптура и керамика на вниманието на пещерци в градската галерия

palitra

Пещера. Петър Беляшки, Петко Караколев и Васил Босаков ще представят свои произведения на изкуството в изложба, експонирана в залата на ХГ „Професор Веселин Стайков. Посетителите ще могат да видят живопис, скулптура и керамика на творците. Откриването е планувано за  24 януари от 17:30 часа.

Васил Александров Босаков е роден в с.Славовица. Завършва „Фина керамика“, Елин Пелин. Работи и живее в Ново село. Занимава се в областта на приложното изкуство ,скулптура, графито и художествена керамика. Негови творби има в Ново село, Стамболийски и в частни колекции. Петър Беляшки е роден през 1953 г. и живее в Пловдив. Наложил се е през годините със своя характерен и разпознаваем стил, предимно в сферата на абстрактната живопис. Придобитото професионално образование по художествена керамика го мотивира да твори и в тази необятна сфера, която има своите традиционни корени в страната и по света и даваща в същото време простор на творческата му фантазия. Тези му постижения дават своето ярко влияние и в абстрактните му платна, особено при изграждането на композициите и боравенето с цветовете. Ефектът от разтичането на глазурите в керамиката при висока температура, той се опитва да постигне и в хладна среда при маските в маслената си живопис.

Петър Беляшки е търсен и предпочитан от своите почитатели не само заради естетическата наслада от допира с творбите му, но и заради посланията,които преоткриваме от сферата на философията ,етиката, психологията, връзката с Вселената и дълбочинното вглъбяване в себе си.

Петко Караколев е роден през 1960 г. в град Пловдив. Завършва художествено училище в град Троян ,а през 1987 г. завършва и Художествена Академия в гр. Москва със специалност Архитектурно Декоративна пластика при проф. Александър Бурганов . Член е на дружеството на пловдивските художници. Работил е като предпродавател по изобразително изкуство в художествено училище. Моделирал е зооморфна чешма „Дейнотериум „към Палеонтоложки музей Асеновград . Участва в изложбите на Дружеството на пловдивските художници. Негова скулптура притежава Комитет за култура -гр.Пловдив. Има самостоятелни изложби в България, Словакия ,Русия, Германия. Негови скулптури са притежание на частни колекционери и ценители у нас и в чужбина.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!