19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

При Елена Баренска : Българинът танцува това, което пее душата му

chitalishte razvitie

Пещера. Етно- танцова формация „Кулминация“ и Танцова формация Хоп – Троп, показаха на присъстващите в залата на юбиляра читалище „Развитие“, че  българинът танцува това, което пее душата му. В концертното си участие посветено на 150 годишнината на културната институция, 80 изпълнители под ръководството на Елена Баренска доказаха, че местната сцена трудно побира талант, майсторлук и професионализъм.

През 2006г. група ентусиазирани момичета от Общинска администрация поставят началото на Танцова формация Хоп- Троп.

2006-та, 2007-ма и 2008-ма г.  в Международен фестивал гр. Солун, Гърция. 2008 – ма г. в Международен фолклорен фестивал гр. Истанбул Р. Турция. Всяка година  от  2016-та, до 2022 –ра г. в Пролетно хоро  Велинград, в Надиграване ,,Лазарска броеница в  Брацигово. Танцуват с цялата енергия на тялото и огънят на душата си през 2014-та, 2016- та и 2019-та г. в Международния фестивал ,,Езерска разгледница“ Охрид-Струга, Р. Македония. През 2012-та, 2016-та, и 201 9-та г. в Еврогреид Китен и Приморско.

Отдадени изцяло на духа превръщат танца в молитва за хармония и съвършенство  в представянето си през 2017-та   в Международния фестивал в гр. Клуж Напока, Р Румъния и през 2018-та г.  в Международен фестивал Адриатика фест Винодолски Хърватия. През 2019-та г. във Фолклориада ,,На хорото в сърцето на Родопите“ гр. Смолян и през 2021 г във фестивал на билките ,,Еньовден“  показват, че само тези, които танцуват с боси крака на трънлива трева, могат да танцуват. Хоп-Троп е Носител на почетен знак Лауреат 1 степен и препоръка за участие в Европейски шампионат  през 2023 г. с препоръка за участие и в Международен фестивал в гр. Чанаккале Р. Турция.

Етно-танцовата формация е създадена след първия успешен проект на Община Пещера  „Виж какво мога и аз“  през 2005-та година. 

„Не се опитвам да танцувам по- добре от другите, опитвам се да танцувам по- добре от себе си“  е мотото на всяко дете от състава. През 2014 –та и 2015 –та г.  стават Носители на голямата награда в Националния фестивал ,, Културата на моя етнос“. От 2016-та , до 2021-ва г.  стават носители на три първи, две втори   и една трета награда във фестивала на руската песен и танц ,, Пусть всегда будет солнце“  гр. Казанлък. В Старопланински събор Велико Търново ги награждават със златни медали.

През 2017-та и  2018-та г.  в Международния фестивал Еврогреид Приморско са носители на звание Лауреат първа степен. От 2019- та до 2021-ва г. в Международен фестивал за млади изпълнители  ,,Дъга над Клептуза“са носители на златни медали. През 2022-ра г. в Черноморски събор – Китен им връчват званието  Лауреат първа степен и препоръка за участие в Балкански шампионат през 2023г.

Когато танцувам, не мога да преценя, не мога да мразя, не мога да се отделя от живота. Мога сама да се радвам и да бъда цяла. Затова танцувам. Когато танцуваш живееш “ – казва Елена Баренска , която 35 години от живота си посвещава на творческа дейност в нашия град.

Поколения танцьори , нейни възпитаници са превърнали в житейско кредо думите и : „Искате ли да се научите да танцувате – научете се да гледате хората в очите.“

За радостта, която даряват танцьорите от Етно-танцова формация „Кулминация“  и Танцова формация Хоп Троп при НЧ „Развитие – 1873“ поздравление от името на кмета на Община Пещера Йордан Младенов поднесе Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет:

„…Днешният празник е признание за всички вас – даровити хора! Приемете моите най-искрени поздравления по случай 150-годишния юбилей от създаването на Народно читалище „Развитие-1873“ в Пещера! [….] Изпращам ви топли думи на благодарност и почит за активната и неуморна работа, както и пожелания за нови творчески успехи. Предавайте на поколенията пламъка и опита, който имате! На всички пожелавам здраве и ентусиазъм!“, пише Младенов в своя поздрав.

В поздравителен адрес до Елена Баренска, Кмета пише : „…Днес, формациите, които ръководите заемат представително  място в културния живот на община Пещера. Ярките качества на професионалист и харизмата, която притежавате,  Ви отреждат заслужено място сред уважаваните и ценени хора в града. Този празник е на целия град! Посрещнете още много годишнини и предайте на поколенията пламъка и опита, който имате. Бъдете здрава и все така енергична!  

Честит празник!“

Нестихващи аплодисменти от гости, приятели и радетели на културата, цветя и нескрито уважение към всички участници в празничната проява -това бяха подаръците към артистите взели участие в концертната изява.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!